Jogi: “Bouterse bezig worstjes te hangen voor demonstranten”

“Bouterse is bezig worstjes te hangen voor demonstranten.” Zo reageert VHP-parlementariër Mahinder Jogi op het initiatief van president Desi Bouterse om de noden van de zogeheten ‘wakamans’ aan te horen. Alle ‘wakamans’ en mensen die ontevreden zijn, mochten zaterdag vanaf 11.00 uur naar het Perscentrum gaan om hun gevoelens kenbaar te maken aan het staatshoofd. De parlementariër is blij dat het staatshoofd enigszins pogingen onderneemt om gesprekken te voeren. “Het betekent dat hij de gevoerde protestacties van de afgelopen week serieus is gaan nemen. Ik weet echter niet wat de intentie van de president is. Ik denk eerder dat Bouterse bezig is verdeeldheid te brengen onder de groep ontevreden burgers. Hij heeft dit eerder binnen de politiek gedaan en wil dat nu ook bij het volk uitproberen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Hoewel de politicus niet denkt dat het plan van de president zal lukken, adviseert hij de organisatoren van de protestacties om dagelijks met elkaar in contact te zijn om zodoende eventuele infiltraties of omkopingen te voorkomen.
‘President allergisch voor volksvertegenwoordiging’
Wanneer de president behoefte heeft om te communiceren, zou hij volgens Jogi dat in De Nationale Assemblee (DNA) moeten doen. “De president heeft reeds een podium om met het volk te praten. Dat is het legale, constitutionele podium dat bekend staat als het parlement. Jammer dat Bouterse het parlement steeds schuwt. In 1980 heeft hij de Grondwet van de Republiek Suriname en het parlement zelf buiten werking gesteld. Dat betekent dat hij allergisch is voor de volksvertegenwoordiging, omdat hij in zijn hart weet wie en wat hij precies is”, aldus Jogi. De laatste keer dat het staatshoofd in het parlement heeft gestaan, was tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in november 2016. De parlementariër roept het staatshoofd wederom op om te komen praten in het parlement. “Laat hij met ons komen praten en geen tweedracht zaaien in de samenleving. Wij hebben ook een luisterend oor voor de president”, aldus Jogi.
‘Pique heeft twee gezichten?’
Siebrano Pique, die afgelopen week samen met Maisha Neus de acties heeft ondersteund, maakte zaterdag ook deel uit van een groep die uit ruim twintig personen bestond. Opmerkelijk is dat Pique de groep personen tegenhield om met de pers te praten. Pique was van oordeel dat hij nog niets kon zeggen en dat de president de gelegenheid moest worden gegeven om ook zijn zegje te kunnen doen. Neus was niet aanwezig bij de bespreking, maar heeft zich teruggetrokken uit de acties. Pique en een groep hebben zondag samen met de president een aantal projecten bezocht dat de president aan het uitvoeren is. De groep heeft enkele agrarische en onderwijsprojecten op Bernharddorp en Phedra bezocht. Hierna zijn zij naar Broko Baka, het buitenverblijf van de president, afgereisd. Het gedrag van Pique afgelopen zaterdag is met grote verbazing op social media besproken. Velen hebben laten weten teleurgesteld te zijn in deze actievoerder en het vermoeden te hebben dat hij nu twee gezichten heeft. De protestmanifestatie gaat vandaag in een tweede versnelling. Dit houdt in dat er gerichte acties ondernomen zullen worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!