VHP Jongerenraad: Veel jongeren in de criminaliteit door situatie van het land

De afgelopen periode hebben de kranten en nieuwssites bol gestaan van roofovervallen en andere vormen van criminaliteit. We hebben een forse toename van de criminaliteit, terwijl de politie praat van afname, kennelijk omdat niet alle berovingen gemeld worden bij de politie.
Als voorzitter van VHP Jongerenraad maak ik mij zorgen over de toenemende criminaliteit. Als gemeenschap moeten we kritisch kijken naar de ontwikkelingen binnen de criminaliteit. Waarom gaan mensen over tot beroven? Ik denk dat dit te maken heeft met de verslechterde financieel- economische situatie in het land.
Maar toch wil ik aandacht vragen van de autoriteiten dat er een onderzoek komt waarom vooral jongeren op jonge leeftijd participeren in verruwde vormen van criminaliteit. Recentelijk is aan Kankantriestraat de 21-jarige Natin-student (drop-out), Deffery Zaalman dodelijk neergeschoten bij het plegen van een roofoverval.
Door de verslechterde economische situatie raken jongeren kennelijk ontmoedigd en gedemotiveerd zich verder in te zetten voor hun eigen ontwikkeling in het onderwijs. Criminele bendes verheerlijken ruwe criminlaiteit in allerlei vormen, en bewijzen het ook, en niemand is er die dat structureel aanpakt. Het lijkt erop dat het juist de criminelen zijn die zich luxe kunnen veroorloven. Hierdoor stoppen velen met het bezoeken van de school en komen zij terecht op het pad van criminaliteit, prostitutie en drugs.
Als voorzitter van VHP Jongerenraad vind ik dat er weinig tot geen opvang-mogelijkheden zijn voor drop-outs en jongeren met een strafblad die niet voldoende geresocialiseerd worden om verder te kunnen functioneren in de maatschappij.
De overheid heeft een opvoedende taak, ze moet faciliterend zijn naar de jongeren toe. De overheid dient banen te creëren, waardoor onze jongeren niet hoeven te belanden in de criminaliteit. In plaats van bescherming en ontwikkelingskansen worden onze jongeren door voornamelijk de armoede en gebrek aan beleid steeds het verkeerde pad opgeduwd, jammer genoeg met de dood als resultaat.
Voorzitter Jongerenraad VHP
Karishma Mathoera

error: Kopiëren mag niet!