Voorzitter Truckhouders: “Actie voeren is geen middel om te onderhandelen”

“Wij gaan niet meteen met acties beginnen. We geven de regering eerst de gelegenheid om een oplossing te brengen. Het voeren van actie is geen model om resultaat te bereiken; met consensus en dialoog bereik je veel meer. Je kan niet op straat gaan met 20 of 200 trucks.” Dit zegt Nizaam Ozir, voorzitter van de Unie van Truckhouders en Zwaar Materieel in Suriname (UTZS) tevens verzekeringsagent en politicus, in gesprek met Dagblad Suriname ten aanzien van de onlangs verhoogde brandstoftarieven. Ozir is de mening toegedaan dat het voeren van acties geen effectieve methode is om onderhandelingen tot stand te brengen.
De brandstoftarieven zijn desalniettemin aan de hoge kant, beklemtoont Ozir. “Brandstof is al bijkans 4 tot 5 keren verhoogd. De verhogingen worden doorberekend in de consumentenprijs, waardoor de ontwikkeling van het land momenteel traag verloopt. Wanneer men aldoor zaken blijft verhogen, betekent het dat heel veel bedrijven op een gegeven moment stil zullen liggen. Corruptie is hiervan de boosdoener en niet de armoede.” Ozir vindt daarom dat de regering de nieuwe brandstofprijzen moet aanhouden; sanering zou op een andere wijze plaats moeten vinden. “Er zijn duizenden mensen in dit land die zonder te werken geld ontvangen van de staat. En de kosten worden doorberekend voor het arme volk. En dit is niet goed.” Ozir merkt op dat er geen sprake is van transparantie ten aanzien van de opbrengsten uit de governement take. “Laat de regering aangeven wat zij per maand verdient. Wat wordt er met dit geld gedaan?” De autoriteiten dienen ervoor te waken dat hun inkomsten hoger zijn dan hun uitgaven, waardoor de druk op het volk afneemt. Men moet meerdere inkomstenbronnen hanteren, niet alleen focussen op de goudsector, maar ook op andere mogelijkheden zoals de agrarische sector.
“Het volk pinaart, je kan niets meer bij het volk halen. Straks komt bovendien de wegenbelasting”, zegt Remy Kisoor, secretaris van de UTZS, tegenover Dagblad Suriname. Kisoor gaf te kennen dat de klanten hiervan de dupe zullen worden, aangezien er geen keus bestaat voor de truckhouders om de tarieven van de producten en diensten aan te passen. “De klant zal het gelag moeten betalen, daar de truckhouders niet gesubsidieerd worden. Als we de producten goedkoop kunnen afleveren, kunnen we de transportprijs ook concurrerend houden.” De UTZS pleit al geruime tijd voor het verlagen en eventueel opheffen van de kosten met betrekking tot de invoerrechten op onderdelen van trucks, echter heeft de regering er geen gehoor aan gegeven. Maandag vindt er een onderhoud plaats met de Federatie van Transporteurs naar aanleiding van de nieuwe tarieven voor benzine. Kisoor beklemtoont dat brandstof essentieel is voor de transportsector. Kisoor hoopt dat de regering bij het ontwikkelen van beleid rekening houdt met de effecten van dergelijke maatregelen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!