Vicepresident: “Eis terugdraai brandstofprijs prematuur’

Vicepresident Ashwin Adhin
Vicepresident Ashwin Adhin
De eis om de verhoogde brandstoftarieven terug te draaien, is volgens vicepresident Ashwin Adhin prematuur. Tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA) voerde de bewindsman aan dat de verdiensten uit de government take nodig zijn om de gedaalde koopkracht weer te gaan versterken. “In april zal de koopkrachtversterking worden geïntroduceerd, waardoor het evenwicht weer zal worden gebracht. Dat heeft de president ook beloofd”, stelde de vp. Op dit moment is de government take ongeveer SRD 2,80 op diesel en SRD 3 op benzine. Volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme was de government take bij de introductie in 2005 gesteld op SRD 1 op basis van een dollarkoers van SRD 2,80. Naarmate de SRD verder is gaan devalueren, moest de regering een absoluut bedrag vaststellen voor de take. “Het is de meest effectieve manier van belasting en wordt internationaal gehanteerd. De overheid is daardoor gegarandeerd van inkomsten om sociale lasten en andere voorzieningen voor de staatszorg te voorzien”, aldus de minister. Het parlement eist duidelijkheid van de regering over de verhoging van de brandstofprijs. Vanuit de samenleving is ook fel gereageerd op deze verhoging. De fracties van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur, NPS en DOE hebben de regering in een motie gevraagd om de brandstofverhoging met onmiddellijke ingang terug te draaien. De regering wordt opgeroepen het beleid dat leidt tot verdere verval van de leef- en werkomstandigheden te verlaten en een crisisbeheersingsplan te presenteren. Ook de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) willen dat de regering binnen 48 uur de verhoogde brandstoftarieven terugdraait. Dit is in een brief aan de regering kenbaar gemaakt.
‘Er is niets bijzonders aan de hand’
“Er is niets bijzonders aan de hand”, zei Welzijn. Hij benadrukte dat het deel dat de overheid moet krijgen als government take, in de afgelopen jaren steeds minder is geworden. Hierdoor is er zelfs een periode geweest waar de regering de brandstofprijs zelf heeft moeten subsidiëren. Vandaar dat gekozen is om met markconforme tarieven te werken. “Als we stabilisatie willen moeten we deze aanpassing plegen. We moeten samen pijn lijden om te komen op het punt van stabiliteit”, zei de bewindsman. VHP-assembleelid Krishna Mathoera vindt de prijsverhoging voor brandstof een grove uitbuiting van het volk. Ze roept de coalitie op om ook voor het volk op te komen. Mahinder Jogi (VHP) zei dat het niet alleen een beroving is, maar een dubbele moord met voorbedachte rade.
‘Effecten verhoging te verwaarlozen’
Iemand die per maand SRD 500 uitgeeft aan benzine, zal volgens de minister met deze verhoging een bedrag van SRD 58 meer uitgeven. Bij diesel is ervoor gekozen om procentueel de stijging lager te laten zijn. Dit, omdat de productiesector, vrachtwagens, machines en ovens werken op diesel. De bewindsman voerde aan dat de effecten van de verhoging te verwaarlozen zullen zijn, omdat deze niet groter is dan één procent. “De stelling dat een broodje van 85 cent verhoogd zal worden naar 90 cent kan niet, omdat niemand slechts 1 brood vervoert”, stelde de minister. Hij verzekerde het college dat de regering er alles aan zal doen dat de handel geen misbruik maakt van deze verhoging om producten voor levensonderhoud duurder te verkopen. Op de opmerking dat de effecten van de verhoging te verwaarlozen zullen zijn, klonken verontwaardigde opmerkingen bij de oppositie. DNA-lid Asiskumar Gajadien eiste dat de minister met gedegen cijfers komt. Abop-assembleelid Dinotha Vorstwijk vroeg de regering om de prijscontrole op te voeren. Ze is van mening dat de verhoging effect zal hebben op de prijzen in de winkel. Niet alleen in de stad, maar ook in het binnenland zal dit moeten gebeuren.
FR

error: Kopiëren mag niet!