Dierenactivist betreurt dood van door honden gebeten vrouw

Dierenactiviste Cynthia Ashruf zegt het vreselijk te betreuren dat iemand het leven heeft gelaten na gebeten te zijn door honden, maar stelt dat als de honden al eerder weggeboord zijn onder de schutting en meerdere mensen hebben gebeten, de eigenaar van de honden daarvoor verantwoordelijk gesteld moet worden. “Waarom heeft hij geen maatregelen getroffen opdat het niet meer gebeurt?” Ashruf geeft aan dat hoewel de berichtgeving een beetje verwarrend is rond het aantal aangevallen personen, zij aanneemt dat dit ook veel eerder gebeurd moet zijn, want de honden gaan niet plotseling op een dag twee mensen aanvallen. “Duidelijk is dat je de dieren niet aansprakelijk kan stellen, omdat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de eigenaar om de juiste maatregelen te treffen. Nu gooit de eigenaar het over een andere boeg door te zeggen dat de honden niet zijn honden zijn, maar zwerfhonden. Altijd wanneer er vervelende dingen gebeuren, zoals iemand die gebeten wordt of verkeersongelukken gebeuren omdat de hond iemand aanviel of in de weg was, is de hond nooit van iemand in de buurt. Dat is natuurlijk heel jammer”, zegt de dierenactivist. Ashruf is oprichter en voorzitter van de Henk Abrahams Stichting, die honderden honden opvangt en verzorgt. “Het moment ik mij over hen ontferm, ben ik verantwoordelijk voor ze.”
Roedelgedrag bij honden niet onderschatten
“Het gevaar rond roedelgedrag moet niet onderschat worden. Als een hond aanvalt, valt die hele groep (pack) aan. Dat moet in dit geval gebeurd zijn. Dat is instinctief, maar had voorkomen kunnen worden.” Ashruf zegt het verschrikkelijk te vinden voor het slachtoffer. Na zelf vele malen gebeten te zijn door honden, weet zij al te goed hoe pijnlijk dit kan zijn. Het is dus niet voor te stellen hoeveel pijn deze dame heeft doorstaan dat ze aan haar verwondingen is overleden. Toch is de dierenactivist van mening dat de honden niet afgemaakt moeten worden. “Er zal zeker onderzocht moeten worden wat precies is gebeurd, omdat het vreemd is dat een hond een gat maakt onder een omheining, om vervolgens een kreekje over te zwemmen om iemand aan te vallen. Het vermoeden bestaat dat de mensen (eigenaar van de honden) eerder bij dit soort gevallen niet optraden. Blijkbaar lopen de honden vaak los en zien dat heel gebied als hun gebied. Een hond beschermt zijn gebied. Het kan ook dat een hond een probleem heeft in de hersenen. Dus het zou zeker onderzocht moeten worden.”
“Als we praten over agressieve honden hebben we het over alle soorten. Men wil meestal agressief gedrag schuiven op rassen als pitbulls en rottweilers en dat is niet waar. De Surinaamse hond kan ook goed agressief zijn. Het heeft veel te maken met hoe mensen honden opvoeden. Vandaar dat het jammer is dat die dierenwet nog niet volledig werkt. Die wet is nu een papieren tijger. Helaas, de staatsbesluiten laten op zich wachten en dat is precies datgeen waarvoor wij bang waren. In de huidige wetgeving van 2015 in het Wetboek van Strafrecht komen genoeg richtlijnen voor om dieren te kunnen beschermen, maar de hoop is dat nu met het afgelopen geval dat de assemblee haast zet achter de staatsbesluiten, zodat die wet bekrachtigd kan worden.” (foto: Stichting Vrienden van de Dierenbescherming Suriname)

error: Kopiëren mag niet!