Padieboeren krijgen SRD 120 per baal

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond Padieproducenten (BSP), deelt met een tevreden toon mee dat de opkopers van padie bereid zijn een iets betere prijs aan te bieden aan de landbouwers. De oogst is nu gaande. De prijzen van padie liggen tussen de SRD 90 en de SRD 120 per baal. In het vorige seizoen lagen de prijzen in de buurt van SRD 75. Twee jaren geleden werd de padie opgekocht tussen de SRD 35 en SRD 40 per baal. De kostprijs was in die tijd boven de SRD 60.
Het feit dat de opkopers ertoe zijn overgegaan om een betere prijs aan te bieden, komt volgens Bhikharie ook mede door de uiting van hun bezorgdheid door het bondsbestuur. De voorzitter had in een eerder bericht via Dagblad Suriname zijn bezorgdheid geuit over de opkooprijs. Indien de boeren bij deze oogst genoegen zouden moeten nemen met een prijs ver van SRD 100 per baal, zou het een lastige klus worden om hetzelfde aantal landbouwers in het volgende seizoen weer aan het werk te krijgen. De boeren zijn nu tevreden met de prijs, die thans dichtbij dit bedrag ligt.
Bhikharie merkt echter hierbij op dat uitgaande van de huidige US$ koers, er geen significante verbetering is in de opkoopprijs. “Niet dat de rijstboer vooruit is gekomen. Wij van de bond zijn daarom voorzichtig optimistisch. Het is niet wat het wezen moet, maar wij kunnen enigszins leven met dit aanbod. Onze boeren hebben nu wat ademruimte. De boeren hebben altijd veerkracht getoond. Dat men overgaat tot het aanbieden van zulke bedragen, stellen wij op prijs”, stelt Bhikharie. Wat Bhikharie toch nog mist, is een structurele opkooprijsbepaling. Hij verwijst naar de wens voor het instellen van een overlegorgaan, dat zich onder andere moet buigen over het vaststellen van een uniforme opkoopprijs van padie bij elk seizoen. Dit is geen nieuw idee. Echter is er nooit werk van gemaakt.

error: Kopiëren mag niet!