Conservation International promoot Tu-ha olie

CI promoot Tu (1)
CI promoot Tu (2Crowdfunding voor Tu-ha olie is gisteren van start gegaan. Dit werd gelanceerd door Conservation International (CI) in samenwerking met Apura Networks. Het streefbedrag dat men tracht te halen, is Euro 10.000. Wat is Tu-ha oil? Tu-ha oil is een olie die geproduceerd wordt door Inheemsen in het zuiden van Suriname in het triogebied Alalapadu. De olie wordt uit de ‘Brazil nut’ gehaald. Men beoogt met dit geldbedrag de Inheemsen van productiemateriaal te voorzien om het produceren en alle werkzaamheden rond het opzetten van deze markt te vergemakkelijken. Het doel van dit project is om de Inheemsen in dit gebied economisch weerbaar en zelfvoorzienend te maken. Daarbij wordt in gedachte gehouden de taak gesteld door CI om de Inheemse culturen en ecosystemen te behouden en te beschermen en op lang termijn ondersteuning te bieden en daarbij voor duurzaam beheer te gaan van dit ongerept gebied.
John Goedschalk, directeur van CI, geeft aan dat het precies twee jaar geleden is dat CI samen met de Inheemsen van de Trio en Wayana een samenwerkingsovereenkomst getekend heeft, waarbij is gesteld dat CI Suriname met andere overheidsinstanties samen zal werken om Suriname te beschermen. “Zuid Suriname is namelijk een gebied, dat relevant is voor de hele wereld. Vanuit dit gebied komt ongeveer 70% water vandaan. Het kent een ongelooflijke biodiversiteit, die ook nog eens uniek is. Er zijn in dit gebied maar liefs 50 tot 60 nieuwe diersoorten ontdekt. Vandaar dat de SSCC (South Suriname Conservation Corridor) samen met de Inheemsen opgericht werd, zodat het een identiteit heeft. Wij hebben ons gecommitteerd samen met de Inheemsen om hen te ondersteunen in het verbeteren van hun lot.” Er is hierbij gezocht naar groeimogelijkheden, zodat het dorp zich kon ontwikkelen op zowel economisch en sociaal vlak, gebruikmakende van de natuur, zonder de natuur kapot te maken. “Er zijn vervolgens onderzoekingen gedaan en diverse testen uitgevoerd door Jomi Cosmetics naar de verschillende mogelijkheden dat dit product te bieden heeft. Zo kan dit product als huid moisturizer gebruikt worden, als haarolie en zelf ten behoeve van het reinigen van het bloed en de darmwegen.”
Crowdfunding is een alternatieve manier om projecten te financieren. Miguel Rodriguez, directeur van Apura Networks, stelt dat behalve dat Apura Networks belast is met het ophalen van geld, dit instituut de mogelijkheid ook biedt dat mensen bij elkaar komen en mee participeren aan iets dat nog opgebouwd moet worden, in dit geval het opzetten van een groene economie. Er wordt beoogd zo een 500 flessen te produceren en te verspreiden over de hele wereld. Het crowdfunding project duurt 40 dagen, waarbij ook promotiefilms getoond zullen worden en social media ingezet zullen worden om dit meer bekendheid te geven. Het grootste voordeel voor de Inheemsen in Alalapadu zal zijn dat het hele dorp van werk wordt voorzien.

error: Kopiëren mag niet!