Toerisme niet alleen afhankelijk van goedkope vliegtickets

“Er wordt zoveel gedaan voor de toeristen, maar waarom niet voor de Surinamers? Waarom moeten Surinamers zulke dure tickets betalen? Het is hoog tijd dat de SLM ook werkt aan en voor de Surinamers, door goedkoop tickets aan te bieden.”
Dit zijn enkele reacties die Dagblad Suriname in de afgelopen periode heeft ontvangen, na alle berichtgeving over de ontwikkelingen rond de samenwerking tussen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) en de Touroperator TUI. Er wordt gesproken over goedkopere tickets vanuit Nederland naar Suriname, terwijl het omgekeerde geen aandacht krijgt. Waar er concreet naar wordt gevraagd, is als de ticketprijzen vanuit Suriname naar elders ook kunnen worden aangepast, gezien het van buitenaf wel lukt. Deze vraag werd ook gesteld bij de eerste kennismaking met TUI in Suriname, waar er als duidelijk antwoord op kwam dat TUI zich richt op de Nederlandse markt voor haar passagiers.
Toerismedeskundige Martin Panday begrijpt de vraag. Echter maakt hij ook een kanttekening door te stellen dat bij outbound toerisme, Suriname zelf niet veel kan doen. “Je kunt misschien de ticketprijzen beïnvloeden. Dat doet men ook met de specials, die SLM uitbrengt in bepaalde periodes. Echter, als je eenmaal op de bestemming bent, heb je uitgaven waar Suriname niets aan kan doen”, stelt Panday. Denk hierbij aan transport in het buitenland, accommodatiekosten enz.
De samenwerking tussen SLM en TUI start op 1 april 2017. Het is een Code-Share overeenkomst. TUI neemt in het voorseizoen stoelen af van SLM op 2 dagen in de week. Zij koopt per week 80 stoelen bij de SLM. Op 3 juli start TUI Fly met haar B-787 vluchten richting Suriname. Het serviceconcept is gelijk aan dat van de SLM. De A-340 van SLM wordt vervolgens aan TUI op lease ter beschikking gesteld. SLM zal de TUI-passagiers uit Suriname vervoeren naar het Caribisch gebied.
SLM en TUI zijn overeengekomen dat zij elkaar niet zullen beconcurreren. De prijzen van TUI voor vluchten vanuit Suriname zullen dus in ieder geval niet beneden de prijzen van de SLM zijn. TUI krijgt volgens SLM-directeur Robby Lachmising voor haar inkomende passagiers een tarief op basis van een ‘all-in pakket’ en niet op basis van transport alleen. “We merken ook dat in het denken van de Surinaamse bungalowparkhouders en de lodge-houders een verandering komt. Zij geven ons ook speciale tarieven voor het maken van pakketten. Dat is normaal, gezien je de buitenlander in een all-in pakket makkelijker aantrekt”, stelt Lachmising. Hierdoor lukt het de touroperator om andere prijzen aan te bieden.
Naar Panday zijn oordeel hangt outbound toerisme dus echt af van meer dan alleen goedkope tickets. TUI huurde in het begin chartermaatschappijen in om haar vluchten uit te voeren. Later kon zij zelf vluchten uitvoeren en nog goedkopere pakketten aanbieden. TUI is een reisgigant die continu uitkijkt naar populaire reisbestemmingen, die in de wereld op komst zijn of al bestaan. Wat zij vervolgens doet, is kamers in bulk kopen. Dat kunnen zij, gezien zij het kapitaal hebben. Het moment ze dit doen, rukken zij de prijs flink naar beneden. Daarnaast worden er verschillende tactieken (plannen op vliegtijden/alternatieve luchthavens uitzoeken, service aanpassen) toegepast om de prijs verder richting zuid in te drukken.
“Wij hebben in Suriname geen variabele prijzen op de luchthaven in vergelijking met andere landen. Wij hebben geen reisorganisatie met de corpulentie van TUI, die zich kan permitteren om op bepaalde interessante bestemmingen voor Surinamers kamers in bulk te kopen. Geen enkele Surinamer zal dat risico willen oplopen. Ook al wil je dat doen, heb je geen chartermaatschappijen”, stelt Panday. Daarnaast speelt ook nog een grote rol de financiële capaciteit van de Surinamers om de chartervluchten te vullen. Burgers uit een slecht presterende economie kunnen zich moeilijk permitteren om toerist te zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!