Taki, ma no naki

IMG-20170324-WA0007“A sari. A sari. Taki ma no naki. Wij zeggen nee tegen geweld tegen vrouwen en kinderen. Het is genoeg!” Zo begon gisteren de protestloop van het Instituut for Women Gender and Development Studies (IWGDS). De Ambassadeurs voor een Veilig Thuishaven hebben een redelijk opkomst gehad bij hun eerste grote activiteit: een 5 km protestloop gericht op bewustwording rond geweld tegen vrouwen en meisjes. Er was in ieder geval een betere opkomst verwacht, zeker gezien de zware campagne die gevoerd is door de ambassadeurs.
Enkele exponenten uit het parlement (oppositie) namen ook deel aan deze loop. De minister van Binnenlandse Zaken zou er initieel bij zijn, maar stuurde uiteindelijk een vertegenwoordiger. De loop was toegankelijk voor een ieder. Er was geen voorregistratie vereist. Het lag in de bedoeling dat de deelnemers lieten weten dat zij sterk contra geweld tegen vrouwen en meisjes zijn. Het was voor het eerst dat de ambassadeurs, verbonden aan het IWGDS, op grote schaal actie hebben ondernomen. De minister stuurde als boodschap dat het uitbannen van geweld niet alleen de verantwoordelijkheid is van de minister, maar van de hele samenleving.
In de afgelopen periode heeft zich een aantal gevallen van geweld tegen vrouwen en meisjes voorgedaan. Gisteren nog werd de samenleving geconfronteerd met een bericht waaruit bleek dat een zevenjarig meisje is misbruikt door vier minderjarigen.
Het blijkt dat alleen regelgeving rond dit geheel niet voldoende is om geweld aan te vechten. Vandaar dat de groep zich alvast bezighoudt met de bewustwording om vervolgens grotere stappen te ondernemen. Dit doen de ambassadeurs met ondersteuning van de autoriteiten en andere organisaties. De protestloop werd medegeorganiseerd door Women’s Rights Centre en United Nations Development Program.

error: Kopiëren mag niet!