ABS presenteert CPI

Gisteren is in de vergaderzaal van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) de consumentenprijsindexcijfers (CPI) gepresenteerd over de periode februari 2017. Er is een overzicht getoond over het percentage van de maand februari 2017 ten opzichte van januari 2017, die met 0.5% is toegenomen en februari 2017 ten opzichte van februari 2016, die met 45.1 % is toegenomen. Het CPI is een index die de gemiddelde prijsontwikkeling volgt van een pakket, waarin kwantiteit (hoeveelheden) en kwaliteit constant worden gehouden. Als voorbeeld stelde Iwan Sno, directeur ABS, dat de ABS voor deze maand niet goed A volgt en de volgende maand goed B. “Je zal altijd datzelfde goed moeten volgen en wel ook van dezelfde kwaliteit. Het gaat in deze ook niet om 1 item”, verduidelijkt Sno. De CPI is een gewogen samengestelde index. In onze CPI zitten er 316 items en de prijzen worden gevolgd in 7 districten. Dus strikt genomen is het resultaat van toepassing op deze 7 districten, te weten Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne, Saramacca, Coronie en Nickerie.
Ook is er rond het inflatiecijfer het volgende gepresenteerd. Het inflatiecijfer heeft laten zien dat deze in de periode januari 2014 tot en met februari 2017 lag tussen 2.1% en 79.2%. “Er bestaan heel veel misvattingen over het inflatiecijfer, omdat we een gemiddelde rapporteren. Het is begrijpelijk dat individuele consumenten hun eigen ervaringen kunnen hebben. Ik heb middels een grafiek laten zien dat de prijsveranderingen een heel brede reeks beslaan. Er zijn niet zo veel items, die stijgen of een hoge stijging ervaren. Kijken we naar de periode februari 2017 in vergelijking met februari 2016, dan zien we dat er tussen -74 en +74 stijgingen en of dalingen te merken zijn. Dat is vooral bij agrarische producten als groenten en fruit gebeurd. Dit beslaat van de 316 items ruim 266 items. Van de 50 items die overblijven, zal slechts 1 met 157% gestegen zijn.” Volgens de ABS-directeur is het wel te begrijpen dat er inderdaad consumenten zullen zijn die in een maand juist hoofdzakelijk die items kopen die flink gestegen zijn. Er zullen zeker daarentegen ook consumenten zijn die een daling hebben meegemaakt. Echter zal je die niet gemakkelijk horen klagen. “Wij zullen waarschijnlijk vaker moeten komen naar de samenleving en de zaak verteerbaar proberen te maken, maar toch technisch correct aan de samenleving presenteren”, aldus directeur Sno.

error: Kopiëren mag niet!