Ondernemer pluimvee verwacht schaarste kip

Kippenvoer is sinds 13 maart 2017 in prijs gestegen. Het meest gebruikte voer (Boiler Ration Feed) is van SRD 140 naar SRD 165 gestegen. Pertap Bissumbhar, ondernemer actief in de pluimveesector, begrijpt niet wat er momenteel gaande is, zeker aangezien de koers in de afgelopen periode niet als zodanige schommelingen vertoont om zo een drastische prijsverhoging te moeten doorvoeren. Als gevolg hiervan wijst Bissumbhar er op dat de prijs van kip ook significante stijgingen zal vertonen. Hij schat een zekere stijging van 15% tot 20% van de prijs van kip.
Er is voorts een situatie ontstaan vanwege het schandaal in Brazilië, waardoor de import van vleesproducten uit het land is stopgezet. Hierdoor is er minder aanvoer op de markt. Bissumbhar verwacht een schaarste. “Er kwam veel kip uit Brazilië in de vorm van hele kippen en kipdelen. Dat zal zijn invloed hebben op het marktgebeuren. De overheid zal zeker naar een structurele oplossing moeten kijken. Men mag verwachten dat er een kettingreactie zal zijn”, stelt Bissumbhar.
Gerard van den Bergh, directeur Associatie Pluimvee Sector Suriname, stelt dat hij ook is benaderd met klachten uit de pluimveesector. Echter snapt hij niet waar de bijkans 15% prijsaanpassing op gebaseerd is. “Wij (Doksenclub, red.) kopen ons voer rechtstreekst in Nederland. Daar is de prijs niet veranderd. De vervoerskosten zijn ook niet veranderd”, stelt Van den Bergh. Hij geeft aan met de desbetreffende verkopers in contact te zullen treden om de klachten van de stakeholders voor te leggen en na te gaan wat er precies gaande is.

error: Kopiëren mag niet!