Gekozen jeugdparlementariërs vermoedelijk pas in mei geïnstalleerd

De installatie van de nieuwbakken jeugdparlementariërs heeft vooralsnog niet plaatsgevonden. Volgens Priya Sital, voorzitter van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), heeft de president zoals het staatsbesluit dat voorschrijft, hooguit drie maanden de tijd om de gekozen jeugdparlementariërs te installeren. De verkiezingen hebben op 8 februari plaatsgevonden, wat betekent dat zij uiterst op 8 mei geïnstalleerd moeten zijn. Het kan ook eerder, zegt de voorzitter. De datum wordt vastgelegd door de kiescommissie in samenspraak met de president.
Momenteel zijn de gekozen leden bezig met een training. De training heeft allemaal te maken met het voorbereiden van de jeugdparlementariërs in de taken die hen te wachten staat, en om hen de nodige skills bij te brengen. De training die zij voor de verkiezingen hebben gehad, kan gerekend worden als een voorproefje. Nu zullen zij de precieze zaken krijgen die gepaard gaan met het werk van een jeugdparlementariër.
Na de installatie komt de eerste vergadering van het nieuw jeugdparlement. Er zal onder de leden een verkiezingscommissie geïnstalleerd worden, die belast zal worden met de verkiezing rond de voorzitter en ondervoorzitter. Daarna komt de tweede vergadering, waarbij de leiding gekozen wordt. Vervolgens krijgen we de derde vergadering met de gekozen voorzitter en ondervoorzitter. Het is tijdens deze vergadering dat de oud voorzitter (in dit geval Sital) de hamer officieel overdraagt aan de nieuw voorzitter.
De voorzitter zegt een aantal van de jeugdparlementariërs informeel wel te kennen. “Ik heb nog wel een lang gesprek gehad met één van de jeugdparlementariërs, die ook de ambitie heeft om voorzitter te worden. Die wilde namelijk enkele tips aangaande het voorzitterschap. Maar het zijn allemaal jongeren met een frisse denkwijze met een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel. Ze moeten in ieder geval de gelegenheid krijgen om zichzelf te bewijzen”, zegt Sital.

error: Kopiëren mag niet!