BvL en ALS nemen maandag standpunt in

Vakbondsleider Wilgo Valies heeft donderdag na de algemene ledenvergadering (alv) een persconferentie belegd naar aanleiding van het uitblijven van de verdere onderhandelingen vanuit de regering. De deadline van 31 maart 2017 voor de implementatie van het herwaarderingsprogramma staat bijna voor de deur en nog steeds leven de leerkrachten in grote onzekerheid. Dit gaat niet meer door de keel van de onderwijsgevenden, waardoor zij eisen dat de regering uiterlijk 27 maart 2017 de onderhandelingen met de voornoemde vakbonden voortzet.
“Op 4 maart jongstleden hebben wij een vergadering belegd met de leerkrachten die aangesloten zijn bij de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Als bestuur hebben wij mandaat gekregen van de leden om de regering aan te schrijven en om verder te onderhandelen over het conflict, welke tussen de regering en deze 2 vakbonden bestaat. En dat hebben wij ook gedaan. Op 7 maart jongstleden hebben wij namelijk een brief gestuurd naar de president als hoogste autoriteit van de regering. We hebben hierin aangegeven dat wij ondanks de verschillen van inzicht, bereid zijn om door middel van overleg tot een oplossing te komen.” Dit zei Valies tijdens de persconferentie in Stichting Mata Gauri. Volgens de vakbondsleider is het geen geheim wat de knelpunten zijn. “Dit hebben we niet alleen in de afgelopen periode duidelijk aangegeven, maar we hebben het ook verwoord in de brief.”
Valies deelde mee dat de secretaris van het Kabinet van de President op 14 maart 2017 een reactie heeft gegeven aan de BvL/ALS ten aanzien van de brief, aangezien de president uitstedig was. “De president is vorige week gearriveerd. Wij hebben op 21 maart 2017 een brief van de president gehad, waarin hij heeft aangegeven dat hij nota heeft genomen van onze brief en dat hij het verzoek om te werken naar een oplossing heeft doorgeleid naar de raadsadviseurs. Zij zullen dus in contact treden met ons om verder overleg te plegen.” Volgens Valies is dit een positief gebaar dat aangeeft dat de president akkoord is gegaan met de zienswijze om verder overleg te plegen over de geschilpunten. Echter wensen de leerkrachten dat dit op korte termijn geschiedt, aangezien de laatste dagen van deze maand reeds voor de deur staan. Desondanks heeft de regering nog niet kenbaar gemaakt wanneer de onderhandelingen zullen aanvangen. “Er is in het schrijven van de president niet aangegeven wanneer dat overleg zal moeten starten. De leerkrachten wensen daarin duidelijkheid, omdat we in een rijdende trein zitten. Wij willen uiterlijk maandag een reactie over wanneer dat overleg zal plaatsvinden.” De vakbondsleider gaf te kennen dat de leerkrachten aanstaande maandag opgeroepen zijn voor een bijeenkomst. “Het is voor ons van belang dat wij een duidelijk standpunt innemen over het herwaarderingsprogramma en ook over de beslissingen die de overheid heeft genomen naar de leerkrachten toe.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!