Richenel Ellecom: “Door langdurige trauma raakt het evenwicht in gedachte en gevoel ernstig verstoord”

“Bij geweld vindt er trauma plaats. Het gaat in deze om fysieke trauma. Aan een fysiek letsel kun je zien dat een persoon getraumatiseerd is. Maar wat je vaak niet ziet, is de onzichtbare trauma. Psychische trauma heeft te maken met wat er gebeurt na een traumatische ervaring. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een onverwachte, gewelddadige, levensbedreigende of ongebruikelijke ervaring die iemand meemaakt. Het is vaak een onverwachte gebeurtenis.” Dit zegt Richenel Ellecom, klinische neuropsycholoog en sociaal geneeskundige, tijdens de informatie- en discussieavond over geweld, welke door Krishna Hussainali-Mathoera werd georganiseerd op 17 maart 2017.
Acute en chronische trauma
Ellecom gaf een onderscheid tussen acute en chronische trauma. “De trauma kan van acute of chronische aard zijn. Een langdurige mishandeling is een voorbeeld van een chronische trauma. Iemand die beroofd, verkracht of aangerand is door een crimineel is een voorbeeld van een acute trauma. Dit kan een litteken achterlaten.” De gevolgen van zo een trauma zijn enorm. De emotionele schade is afhankelijk van de intensiteit van de trauma. “Langdurige trauma resulteert in diep opgeslagen emotionele schade (littekens). Hoe dieper de emotionele schade is, des te moeilijker is het verwerken van de schade.” Volgens Ellecom is de verstoring van het evenwicht in gedachte en gevoel ernstiger, wanneer de intensiteit en duur van de trauma toeneemt.
Symptomen
De herbeleving van de traumatische ervaring (gebeurtenis) behoort tot één van de symptomen van traumatische schade. “Herbeleving is één van de belangrijke kenmerken van trauma. De cognitieve processen (bijvoorbeeld beslissingen nemen/denken) in ons brein zijn namelijk gekoppeld aan structuur en gevoel. De visuele (cognitieve) data worden eveneens opgeslagen met gevoelsdata, die daarmee gepaard gaan. Zodoende kan een slachtoffer een herbeleving van de originele gebeurtenis ervaren.” Dit gebeurt heel abrupt. Andere symptomen zijn slapeloosheid, angst en depressie. “Als een herbelevenis je overvalt en je slaap is gestoord, raak je angstig. En doordat je geen controle hebt over deze gebeurtenissen, wordt je depressief.” Daarom is het een noodzaak om geweld een halt toe te roepen. Het creëert een zodanige mentale schade dat het leven van het slachtoffer vanaf dat moment geheel verandert. Niet alleen voor de persoon in kwestie is dit een enorm moeilijke situatie, maar ook voor de omgeving en de familie.
Behandelingen
Er zijn diverse methoden om trauma te behandelen. Eén van deze methoden is de cognitieve gedragstherapie (cognitieve reconstructie). Volgens Ellecom is dit een reconstructie van de gedachtegang van de persoon ten opzichte van de traumatische ervaring. “Dit is niet gemakkelijk.” De EMDR (Eye Movement Desenitization and Reproccessing) is ook een behandelingsmethode, evenals de blootstellingtherapie (Exposure Therapie) en meditatie. “Meditatie kan echt helpen wanneer de symptomen heftig zijn.”
Loopbaan Ellecom
Ellecom studeerde theologie en geschiedenis in Trinidad & Tobago. Hierna heeft hij ongeveer 4 jaren in Suriname gewerkt. Daarna vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika (VS), waar hij Sociale Geneeskunde heeft gestudeerd aan de Loma Linda University. Hij promoveerde in 1979. Na bijkans 10 jaren in VS gewerkt te hebben, is hij klinische neuropsychologie gaan studeren en promoveerde in 1994. Hij heeft eveneens een instituut opgericht waar hij 25 jaren leiding heeft gegeven op het gebied van klinische neuropsychologische diagnostiek, behandeling en revalidatie. Ook heeft Ellecom jarenlange ervaring in het doceren van klinische diagnostiek. Momenteel is hij verbonden aan Kliniek Kiros, alwaar hij zijn bijdrage levert aan Suriname.
KSR

error: Kopiëren mag niet!