Niet veel animo bij ondernemers voor MVO-training

Niet veel animo bij ondernemers voor MVO training 1“Je werkt binnen een maatschappij, voor een maatschappij, en dan loop je de kans om deze zelfde maatschappij kapot te maken. Wij moeten in ons handelen het geheel van MVO ook meenemen”, sprak de nieuwbakken voorzitter van het Suriname Business Forum (SBF), Biekram Ganga, over het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in Suriname. MVO is een bepaalde visie op het duurzaam ondernemen in een organisatie.
Aansluitend op het MVO-forum, gehouden in 2015, hebben het SBF, de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Nederlandse ambassade de expertise van MVO Nederland ingeschakeld om in de periode van 22-24 maart 2017 een vervolgtraining te verzorgen voor Surinaamse bedrijven over MVO. De animo voor deze training was niet geweldig. Een stuk of 20 ondernemers was aanwezig. SBF zelf had meer ondernemers verwacht. Gilbert van Dijk, directeur Suriname Business Development Center, stelt dat juist in zulke moeilijke tijden ondernemers de kansen moeten inzien. Men zou juist niet in hun schulp moeten kruipen, vanwege de moeilijke situatie. Hij gelooft wel dat de deelnemers aan de training de boodschap op hun beurt zullen verspreiden. Deze training is gericht op het maken van MVO-beleid en actieplannen, het identificeren van kansrijke business cases, toegang krijgen tot relevante tools, documenten en praktijkinzichten.
Ondernemers komen bij hun operaties op verschillende manieren wel in aanraking met kansen om winsten boven MVO te stellen. Op zo een manier bestaat er ruimte voor het schaden van mens en milieu. Uiteindelijk moet de onderneming een model zien te vinden voor het zoveel als mogelijk beperken van schade aan mens en milieu en nog steeds operationeel te blijven door winsten te behalen. Suriname heeft daarnaast ook de situatie dat zij een land in ontwikkeling is. “Er is veel gehaal en getrek over ontwikkelingsvraagstukken. Het land is vooralsnog gericht op natuurlijke hulpbronnen”, stelt Gilbert van Dijk, directeur Suriname Business Development Center.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!