Intensief werk nodig voor ontwikkeling integraal waterbeheer

Intensief werk nodig voor ontwikkeling integraal waterbeheerAfvalwater moet in de watersector niet op zichzelf gezien worden. Er zal intensief werk geleverd moeten worden aan het opzetten en ontwikkelen van een integraal waterbeheer. Ten eerste is er tijdens diverse gehouden seminaars door Stichting Waterforum Suriname geconstateerd dat dit niet iets is dat het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) alleen zal kunnen doen. Vandaar dat er een interdepartementale werkgroep is opgezet, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle ministerie en organisaties die op de één of andere manier te maken hebben met water. Thans is de regering bezig een roadmap te ontwikkelen, waarin heel duidelijke mijlpalen en indicatoren aangegeven zijn, die in de komende jaren tot 2020 uitgezet zullen worden. Als eerst zal de regering trachten het aantal waterwetten, dat in concept staan, gereed te maken. Het betreft wetsontwerpen op toezicht drinkwater kwaliteit, grondwater, het wetsontwerp met betrekking tot grondwaterbeschermingsgebieden en wat eraan toegevoegd is, en het wetsontwerp over de waterautoriteit in Suriname.
Dave Abeleven, directeur NH, gaf een overzicht over de status quo van de waterwetten. Deze zijn namelijk sterk verouderd. “We praten namelijk over waterwetten van 1940 en 1958. Er is dus een grote behoefte aan aanpassing van de wetten, zodat die kunnen voldoen aan maatschappelijke eisen. Verder hebben we gebrek aan actuele gegevens, namelijk data. Er is geen instantie die het beleid helpt monitoren, adviseren, controleren, zoals een Waterautoriteit”, zegt Abeleven. “Verder is er geen afdoende uitvoeringscapaciteit en een sterk versnipperd en geen eenduidig beleid. Kijken we naar de institutionele organisatie, dan is er sprake van versnippering van institutionele verantwoordelijkheden doordat er geen onderlinge afstemming is, zeker niet tussen ministeries. Bestaande instituten zijn niet bekend met taakstelling en verantwoordelijkheden en onderzoek en monitoring geschiedt niet optimaal. Vandaar dat we in dit kader ook de Anton de Kom universiteit betrokken hebben ten aanzien van informatieverstrekking.”
Roadmap voor integraal waterbeheer ontwikkeld
Het roadmap geeft namelijk aan het aantal mijlpalen, zoals die voor ogen gehouden is ten aanzien van integraal waterbeheer. Het betreft volgens Abeleven de weg die het ministerie samen met haar partners wil bewandelen richting 2020. “In 2016 hebben we gewerkt aan de oprichting van de interdepartementale waterwerkgroep. Er is een partnerschap aangegaan met Stichting Waterforum Suriname, waarbij we ook hebben gewerkt aan een stukje identificatie van stakeholders. In 2017 is het de bedoeling dat we de waterwetten zoals eerder genoemd indienen voor goedkeuring en goedgekeurd kunnen krijgen.” Verder is het ontwikkelen van een watermarketing en exportstrategie ook een van de gestelde prioriteitsgebieden, alsook het opzetten van een water- en document verzamelingsdatabase en een monitoringsplan. Het ligt in de bedoeling om in 2018 ook ontwerpwetten met betrekking tot afvalwater en oppervlakte water in te dienen voor goedkeuring bij de assemblee. “In 2019 zullen we werken aan vormgeven van de waterautoriteit en in 2020 moeten de wetten, die betrekking hebben op het binnenland, met name waterwegen, vorm krijgen. We hopen dat in de komende jaren de waterautoriteit uitgebreid en uitgebouwd zal worden, zodat hij het niveau bereikt dat daadwerkelijk zorgdraagt voor dat stukje onderzoek en monitoring en controle en advisering van waterbeheer”, aldus Abeleven.

error: Kopiëren mag niet!