Paul Somohardjo: ‘Suriname kan weer een beetje ademen’

‘Suriname kan weer een beetje ademen’, geeft PL-voorzitter Paul Somohardjo als antwoord op het feit dat president Desi Bouterse aan Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos heeft gevraagd haar portefeuille ter beschikking te stellen. Frappant is dat Van Dijk-Silos weigert om haar portefeuille blindelings in te leveren. Zij is van oordeel dat de president haar moet ontslaan. Somohardjo keurt dit gedrag van de Justitieminister ten zeerste af. ‘Dictatoriaal, eigenwijs en egoïstisch’, zo typeerde hij tegenover Dagblad Suriname de houding van de minister. ‘Maar goed dat zij geen president was, anders zou het heel slecht aflopen. Van Dijk –Silos is meer een confrontatiemodel dan een persoon die erop uit is voor het sluiten van een compromis’, meent Somohardjo. ‘Zij is ook zo in haar levenswijze.’
Opmerkelijk is dat twee uren voordat de Justitieminister bedankt werd door president Desi Bouterse, de PL een verklaring de deur had uitgestuurd. In die verklaring wenste de PL een spoedvergadering met de oppositionele partijen. Die spoedvergadering zou dinsdagavond moeten plaatsvinden. Het spoedeisend karakter hield verband met de staking bij het Openbaar Ministerie, OM. Ook werd in de verklaring aangegeven dat de Justitieminister in conflict was met haast alle groepen binnen Justitie. Zowel brandweer, politie als penitentiaire ambtenaren voelden de hete adem van de Justitieminister. Alsof dit niet genoeg was, werd er ook gesnoeid in de bijzondere beveiliging van het OM. ‘En wij waren bang voor grotere dingen’, uit Somohardjo zijn gevoelens. Zo bestond er vrees dat ook de politie uit ontevredenheid het werk zou neerleggen.
‘Het kan niet zo verder gaan dat het Openbaar Ministerie niet in harmonie kan leven met de Justitieminister,’ aldus Somohardjo. Anderzijds bekroop hem het gevoel of het geheel een uitgedokterd scenario was van de president. ‘Want wanneer de politie in staking is, wordt de noodtoestand afgekondigd.’ Maar dit gevoel werd uit de wereld geholpen toen twee uren na de opstelling van de verklaring, de president aan de Justitieminister vroeg om haar portefeuille ter beschikking te stellen. De spoedvergadering met de oppositionele vergadering heeft geen voortgang gehad gisteren. ‘Ja, Suriname kan weer een beetje ademen’, aldus Somohardjo over het vertrek van de Justitieminister.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!