Arnold Kruisland: ‘Er gaan meer koppen rollen’

Het zal niet alleen blijven bij EBS-directeur Rabin Parmesar en Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos. Meerdere personen zullen de komende periode de laan uitgestuurd worden door president Desi Bouterse, voorspelt oud-diplomaat en NPS-topman Arnold Kruisland. ‘De Justitieminister heeft veel uitglijpartijtjes gehad’, aldus Kruisland tegenover Dagblad Suriname. Behalve dat zij altijd overladen was met kritiek door de oppositie, kon zij ook niet door een deur met de politiebond en de bond van penitentiaire ambtenaren. Ook met het Hof van Justitie was er een aanvaring. Zelfs het Openbaar Ministerie is niet bespaard gebleven van haar tirades. ‘Maar het probleem is dat de Justitieminister zich altijd gedekt voelde door president Desi Bouterse. Wel, wanneer de belangen van deze president in gevaar zijn, kent hij geen vrienden of vriendinnen. Hij laat je gewoon genadeloos vallen.’ En dit lot werd toebedeeld aan de Justitieminister.
Van Dijk-Silos wilde altijd minister worden
Kruisland doet ook uit de doeken dat Van Dijk-Silos al tientallen jaren de wens had om eens minister te worden. Tientallen jaren heeft zij deel uitgemaakt van de NPS. Zij heeft in verschillende structuren van deze partij gefunctioneerd waaronder het juridische adviescollege. Ook heeft zij in commissieverband haar krachten gegeven aan de partij. ‘Maar wij van de NPS vonden haar altijd te licht om als minister voor te dragen’, vertelt Kruisland. De NPS hanteert altijd ‘hoge gekwalificeerde standaarden om een minister-kandidaat voor te dragen’. ‘Toen zij geen minister kon worden bij ons is ze bij de NDP gegaan.’
OM voor het eerst in staking
Kruisland weet te vertellen dat het Openbaar Ministerie voor de eerste keer in de geschiedenis in staking was. En dat men zich niet veilig voelt door de Justitieminister. Deze kwestie die zich in een democratische rechtstaat afspeelt, wordt door de NPS’er aangeduid als zeer ernstig en absurd. ‘De criminaliteit is erg toegenomen onder het bewind van Van Dijk-Silos. Dan neemt ze juist de bescherming van de officieren van justitie weg.’ Middels deze handeling heeft Van Dijk-Silos zich op heel glad ijs begeven, aldus Kruisland.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!