“Buitenlanders komen ons hier niet behandelen alsof we slaven zijn!”

Frontfoto 11Het personeel van de Republic Bank, gevestigd aan de Kerkplein in Paramaribo, heeft gisteren het werk neergelegd. Na tal van onderhandelingen met het managementbestuur over onder andere een loonsverhoging van 5% en de onacceptabele bejegening naar het personeel toe, zijn zaken niet de goede kant opgegaan. In augustus 2015 werd de RBC Royal Bank Suriname overgenomen door de Republic Bank. Na ongeveer een jaar hierna is Gloria Anthony benoemd tot één van de directieleden van deze bankinstelling. Vanaf toen is de situatie geëscaleerd.
“De directie heeft geen respect voor het personeel. Iedereen wordt vernederd! Vanaf het moment dat de Republic Bank de RBC Royal Bank Suriname heeft overgenomen, hebben ze een Trinidadiaanse directrice gestuurd. En het gaat alsmaar niet goed. Deze directrice heeft Trinidadianen naar hier gebracht om te laten werken, terwijl wij Surinamers zelf banen nodig hebben. De werkzaamheden die deze buitenlanders verrichten hebben onze mensen bovendien jaren gedaan!” Dit zegt vakbondsleider Willy Rodriquez tegenover Dagblad Suriname. De discriminerende en dictatoriale houding van de directie heeft om die reden kwaad bloed gezet bij het personeel. “Die buitenlanders krijgen maandelijks meer dan USD 2000! Hun verblijfskosten worden betaald en ze krijgen zelfs een auto. En onze mensen krijgen niet eens een 5% loonsverhoging, terwijl de inflatie meer dan 55% bedraagt! We komen niet uit!” De vakbondsleider beklemtoonde dat de overige banken reeds een salarisaanpassing hebben toegekend aan hun medewerkers. “Maar deze bank niet!”
Volgens de vakbondsleider organiseert deze bankinstelling activiteiten in het weekend. “Ze geven al geen overwerkvergoeding en ook geen loonsverhoging, maar de werknemers moeten wel zelf hun auto tanken om deze activiteiten bij te wonen! Zaterdag en zondag zijn de vrije dagen van het personeel, maar men is verplicht te verklaren waarom men niet kan gaan. Het is hun vrije dag. Wat ze willen doen is hun ding en dat gaat de directie niet aan!”
Wat vooral verbazingwekkend is, is de leiderschapsstijl van de directieleden. Deze is namelijk voor zowel de medewerkers als de klanten onacceptabel en demotiverend. “De directrice noemt ons allemaal dom, zelfs de gehele Surinaamse bevolking! Buitenlanders komen ons hier niet zo behandelen alsof we slaven zijn! Mensen zijn niet meer gemotiveerd om te werken. Ze heeft zelfs geen respect voor de klanten. Hoe kan zo iemand een bedrijf runnen? Tot het bittere eind gaan we door! We hebben genoeg geduld gehad en genoeg gepraat. A sari now! We moeten met respect behandeld worden!”
Tijdens de staking zat een deel van het personeel gisteren opgesloten in het gebouw, terwijl een ander deel geweigerd werd om toegang tot de bankinstelling te geven. In het gebouw van de Republic Bank waren er zelfs politiefunctionarissen aanwezig. “De directrice heeft de opdracht gegeven om de deuren te sluiten. Je behoort de mensen te vragen of je gaat werken of niet. Maar ze sluiten ons gewoon op! Woensdag heeft de manager mij ook buiten gezet zonder dat ik aanleiding heb gegeven! Ik ben al langer dan 25 jaar vakbondsleider en voor het eerst maak ik dit mee! Nog nooit heeft de directie de politie hier gehaald. Dus dan kan je zien wie ze is!”
KSR

error: Kopiëren mag niet!