Verhoging WAM-verzekering werkt moordend

De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) heeft haar premietarieven verhoogd met meer dan 100%. “En niemand die iets hiertegen doet! Van de ene op de andere dag worden we verrast met allerlei moordende verhogingen! Er zou ook een verzekeringskamer in het leven geroepen worden. Waar blijft dit? Ook dit is zeker een project voor een nieuw tijdperk!” Dit zegt een zeer verontwaardigde bushouder tegenover Dagblad Suriname ten aanzien van de nieuwe tarieven voor de verplichte Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM), die per 1 maart 2017 zijn ingetreden. “Als je je voertuig niet verzekert, moet je bovendien boete betalen! Voorheen betaalde ik SRD 600 voor een B2 voertuig (bus) en nu moet ik SRD 1300 betalen! Dit is toch beestachtig! Hoe moeten wij bushouders nu uitkomen met die SRD 1.50 per stadsrit? Bovendien zijn we al 3 maanden (oktober, november en december 2016) niet uitbetaald voor de brandstofcompensatie.”
De bushouder vraagt zich af waarom de brandstofcompensatie (subsidie) niet verhoogd is, ‘aangezien een ieder de neiging heeft om alles in het land te verhogen’. “Wat is het nut om alles te verhogen? Kijk maar om je heen, waar wordt dit geld in geïnvesteerd? De meeste wegen bijvoorbeeld zijn net als altijd onbegaanbaar. Wat doet de overheid met al het geld?” Volgens de bushouder wordt er bovendien bij een aanrijding vaak veel minder uitgekeerd door de verzekeringsmaatschappij. “Waarvoor betaal je dan premie?”
De geruchten deden de ronde dat de subsidie afgebouwd zou worden door de overheid. “Dit is geen probleem, maar dan gaan de bustarieven onmiddellijk ook dubbel en dwars omhoog! Dan moet de regering toekijken hoe het volk dat zal betalen. Een bus rijdt niet alleen op diesel en wij worden alleen voor de brandstof vergoed.” Het onderhouden van een bus brengt veel kosten met zich mee, gaf de bushouder te kennen. Zo moeten de onderdelen die vaak prijzig zijn, regelmatig vervangen worden. Hiervoor heb je een monteur nodig die ook betaald moet worden. Daarnaast komen er ook torenhoge kosten bij kijken voor de WAM-verzekering. “Waar is de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO)? Wat doet zij om ons te beschermen?”
KSR

error: Kopiëren mag niet!