Steven Debipersad: “Ik heb de informatie van ABS nooit betwijfeld”

Econoom Steven Debipersad
Econoom Steven Debipersad
“Ik heb de informatie van het ABS nooit betwijfeld”, zo reageert Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname, op het publieke debat dat onlangs door de directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistieken(ABS) werd aangekondigd.
Het ABS verklaarde dat een ieder die beweert dat het ABS devaluatiecijfers opstelt een leugenaar is. “Allen die beweren dat de bbp-cijfers en inflatiecijfers van het ABS onjuist zijn en valselijk worden opgesteld, zijn leugenaars en op zijn zachtst uitgedrukt ondeskundigen”, werd gesteld. In dit kader nodigde Iwan Sno, directeur ABS, alle belangstellenden en belanghebbenden uit, om publiekelijk een debat aan te gaan over de bbp-cijfers en de inflatiecijfers, zoals die worden samengesteld en verspreid door het ABS.
In het bijzonder nodigde hij Anand Biharie en Steven Debipersad uit, die op 7 maart 2017 in het Lalla Rookh-gebouw een presentatie hebben gehouden voor de Kenniskring. Hier zouden er uitspraken zijn gedaan over de bbp-cijfers die door het ABS worden geproduceerd.
Debipersad kon niet aangeven als hij het debat zou bijwonen, aangezien hij kort voor het debat nog geen officiële uitnodiging in handen had. “Stel dat je officiële informatie zou betwijfelen, dan heb jij ook geen presentatie te verzorgen. Je moet altijd aannemen wat overheidsinstanties hebben. Als je zegt dat het voor geen meter klopt, heb je geen presentatie”, meent Debipersad. Zijn bbp-cijfers komen altijd van ABS. Alleen het ABS kan het vaststellen. Hij meent wel te kunnen suggereren dat iets niet klopt of dat er een afwijking is in vergelijking met andere cijfers, maar hij ziet zichzelf niet in een positie om te zeggen dat de cijfers niet kloppen. “Het is wel gezegd door mijn collega-presentator die een andere opvatting had over het bbp”, stelt Debipersad.
Voor hem is belangrijker als Suriname kredietwaardig is of niet. Het bbp geeft naar zijn oordeel iets formeel aan over de gezamenlijke productie in een jaar. Het verhaal hierbij is snel afgelopen. “Bbp zelf is geen presentatie waard, tenzij je ABS bent en het jouw werk is”, stelt Debipersad.
Hij vindt het trouwens goed dat er op zo een manier wordt gereageerd door het ABS. Hij brengt in herinnering dat ook het ministerie van Financiën onlangs zijn cijfers heeft geopenbaard. Hierbij merkt de econoom ook dat wanneer mensen iets zeggen, en van overheidswege het tegendeel wordt beweerd, het correct is dat er tenminste een reflectie komt. Hij zou het juist vreemd vinden als er iets over een fundamenteel instituut van een land wordt gezegd, terwijl er niet gereageerd wordt. “Dan moeten wij allemaal bang zijn als burgers. Ik vind het ook helemaal prima dat het ABS reageert door aan te geven wat hun manier is, en als er een andere manier is, zij dat ook graag horen”, aldus Debipersad.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!