Islamitische geleerde niet welkom in Suriname?

Donderdagmiddag jl. was ik effe weer verbaasd toen mijn arbeidskracht mij zei dat Mufti Ismail Menk zaterdag een lezing zou geven. Nadat ik mij realiseerde dat 1 april nog ver weg is, zei ik hem dat ik het een goede grap vond. Na enige tijd wist hij mij van het tegendeel te overtuigen. Ik zei hem toen dat Suriname er zeker niet klaar voor is. Mufti Menk is een zeer gerespecteerde internationale Islamitische geleerde die de kennis en moed heeft om o.a. internationale sociaal maatschappelijke vraagstukken op Islamitische basis op te lossen. Zelfs niet moslim geleerden doen hiermee hun voordeel. Effe googlen.
Enthousiast, maar wel met vele bedenkingen en twijfels gingen wij zaterdagavond naar het NIS. Mufti Menk was er niet ! Ik vroeg om rekenschap, maar het maximale wat ik uit de organisatoren kon halen, was dat de commissie straks bij elkaar komt om te vergaderen. Met nieuwe gemengde gevoelens keek ik verloren in het rond. Ik vond het een grote verspilling en zonde van alle inspanningen ( zaalhuur, versieringen, verlichting, stoelen, voeding, drank etc. ) Ik adviseerde de organisatie om strategisch hierop in te spelen, door de aanwezige Islamitische geleerden in te zetten. ik had al tenminste 1 aanwezige Islamitische geleerde bereid gevonden om een zinvolle lezing te verzorgen voor de aanwezigen. De mensen hadden zo een boodschap meegekregen en alles was niet voor niets geweest. Voor mij tot nog toe ondenkbare redenen besloot de organisatie, zonder enige argumentatie, het voorstel niet over te nemen en de mensen weg te sturen. Zelfs had de organisatie nooit gehoord van een ‘plan B’. Ik vroeg of de universele boodschap van de Islam persoonsgebonden was. Zelfs onze profeet Mohammad (saw) is er niet meer, maar de boodschap gaat gewoon verder.
Ustadz Stanley Soeropawiro ( Burhan ) sprak ons hierna kort toe. Hij zei o.a. dat er van alles is geprobeerd om Mufti Menk naar Suriname te halen. Zelfs een chartervliegtuig was mogelijk, maar toch was Mufti Menk er niet. Ik heb geen reden om aan deze woorden van de ustadz te twijfelen. Zondagochtend konden wij reeds heel vroeg, om 01.07 uur, op dwtonline.com een berichtje van de organisatie lezen. Angelo Gaspar van de commissie die de lezing had georganiseerd gaf als reden voor het niet kunnen afreizen van Mufti Menk naar Suriname het volgende: miscommunicatie, interpretatiefout, en ongelukkige samenloop van omstandigheden. Dit doet hij precies op de gracieuze wijze waarmee politici het volk voor de gek proberen te houden. Hij zegt niet wat de miscommunicatie is, wat mis geinterpreteerd is en welke de ongelukkige samenloop van omstandigheden waren. Meneer Gaspar wordt wakker, niemand gelooft deze niets zeggende en misleidende onzin.
In hetzelfde artikel wordt verder aangegeven dat bij het inchecken vrijdagavond in Port-of-Spain medewerkers van een ( niet bij naam genoemd ) vliegtuigmaatschappij van mening waren dat het visum van Mufti Menk reeds vervallen was. Later, nadat het vliegtuig vertrokken was, bleek dat zijn visum nog geldig was. ( zo staat het in het artikel aangegeven ) Ook dit verhaaltje klopt niet, omdat de heer Soeropawiro zaterdagavond nog zei dat ervan alles is geprobeerd om Mufti Menk naar Suriname te halen. Zelfs het inzetten van een chartervliegtuig zou geen probleem zijn.
Bij deze vraag ik de commissie beleefd dochwel dringend om een EERLIJK EN OPRECHT antwoord te geven op de vraag, waarom Mufti Menk Suriname niet kon binnenkomen. U bent de Surinaamse en internationale Islamitische gemeenschap minimaal dit antwoord verschuldigd ! Dat is ons recht ! Ik wil het niet eens hebben over de ellende, kosten en schade die u heeft veroorzaakt bij moslimgezinnen. Mensen hebben in deze moeilijke tijd o.a. offers gebracht en kosten gemaakt om van heel ver naar het NIS te komen. Bij nalaten hiervan, zal ik samen met de Islamitische gemeenschap overwegen om aangifte tegen de commissieleden te doen bij het Openbaar Ministerie. Dit, omdat jullie o.a. vrijwillige donaties hebben ontvangen van o.a. de Surinaamse gemeenschap en u tot heden geen verantwoording hebt gegeven. Het zou overigens de commissie sieren om aan te geven wie jullie eigenlijk zijn.
Op donderdag 16 maart kunnen wij op dwtonline.com lezen dat Mufti Menk op een ‘watchlist’ staat, omdat in zijn boodschappen van vrede, gedekte aanzetten tot haat zouden zijn verwerkt. Uit het bericht is niet te halen of deze informatie van de organiserende commissie is. Verder is niet aangegeven op welke watchlist deze informatie staat. Ook is niet aangegeven hoe betrouwbaar deze watchlist is. Er wordt ook helemaal niet uitgelegd of men heeft geconstateerd dat er in de boodschappen van Mufti Menk daadwerkelijk gedekte aanzetten tot haat zouden zijn verwerkt. In elk geval kan het publiek via You Tube het bewijs krijgen dat de boodschappen van Mufti Menk verre zijn van enige vorm van discriminatie, aanzetten tot haat of dergelijke idioterie. Dat kennen wij in de Islam niet en daar heeft een grote internationale speler niet de ruimte voor. Het verbaast mij ook dat er in het bericht nu al wordt gespeculeerd of Mufti Menk weer een visum zou krijgen voor Suriname. Als ik kijk op de site van o.a. Interpol dan kom ik wel namen van Surinamers tegen die in Suriname ongehinderd van alles kunnen doen en zeggen. De naam van Mufti Menk kom ik daar en op soortgelijke sites niet tegen. In 2015 was Mufti Menk zelfs in Amerika voor een lezing. Zondag jl. is de geplande lezing van Menk normaal doorgegaan in Guyana. Zelfs 3e rangs rappers die niemand in de wereld kent en op dat moment ongehinderd onze minderjarigen kunnen verkrachten krijgen zonder enige problemen wederom een visum voor Suriname. Alleen voor een Islamitische geleerde, die overal in de wereld lezingen houdt en tot nog toe internationaal niet negatief bekend staat, is het een probleem om Suriname binnen te komen. Hoe graag ik alle verhaaltjes zou willen geloven, mijn o.a. rationeel denkvermogen verzet zich heel heftig hier tegen.
Wederom vraag ik de commissie om een EERLIJK antwoord te geven.

N. Walie Taus

error: Kopiëren mag niet!