OM eist in totaal 25 jaar voor 8 berovingen op winkeliers

Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Duncan Nanhoe, eiste woensdag tegen de verdachten Jean-Pierre B. alias Sampi, Sachmo B. meer bekend als Sno en Vincent J. alias Vin een gevangenisstraf van 8 jaar met aftrek. Aan de verdachten worden in totaal 8 gewapende overvallen bij verschillende supermarkten verweten. De vierde verdachte, Roche M., van wie de detentie is opgeschort, hoorde een strafvoorstel van een jaar tegen zich eisen. De vervolging achtte tegen alle 4 leden de deelneming aan een criminele organisatie wettig en overtuigend bewezen. De verdachten Sampi en Sachmo hebben bij al de 8 overvallen de winkeliers beroofd van hun waardevolle goederen. Zij gingen gewapend de winkels binnen en hielden daarbij de slachtoffers onder schot. Bij een van de overvallen heeft Sampi zelfs op een winkelier geschoten. Die raakte gewond aan zijn schouder. Ook de klanten die ten tijde van de diefstal in de zaak aanwezig waren, werden niet bespaard. De verdachte Vin, die het brein van al deze berovingen is, heeft steeds zijn comparanten verplaatst na de daad. Omdat het aandeel van deze 3 verdachten even groot was, heeft de vervolging tegen elk een celstraf van 8 jaar gevorderd.
De vierde verdachte, Roche, heeft Sampi en Sachmo in april 2015 vervoerd naar de Franchepanestraat, alwaar de twee een gewapende roofoverval hebben gepleegd in een winkel. Volgens Nanhoe was Roche op de hoogte van de overval. In de auto werd het plan beraamd. Ook heeft Roche de verdachten na de overval opgehaald en hen vervoerd. Voor deze taxirit heeft hij SRD 240 ontvangen. De diefstallen werden gepleegd op 5 april 2015, 13 april 2015 (2x), 15 april 2015, 23 april 2015, 2 mei 2015, 4 mei 2015 en 8 mei 2015. De verdachten hebben allemaal aangegeven dat zij vanwege financiële nood al deze berovingen hebben gepleegd. Na de aanhouding hebben de verdachten zichzelf positief herkend op de diverse beveiligingscamerabeelden.
Sampi geeft toe 4 berovingen te hebben gepleegd. Hij ontkent 7 feiten te hebben gepleegd. De vervolging heeft rechter Cynthia Valstein-Montnor gevraagd om de 2 in beslag genomen voertuigen, het jachtgeweer, een vuistvuurwapen en een gasbuks verbeurd te verklaren. Roche heeft aanwijzingen gedaan bij de politie. Hij werd na de beroving aangehouden omdat zijn voertuig was vastgelegd op de camerabeelden. Hij heeft na zijn aanhouding aanwijzingen gedaan. Sampi was haast bij elke beroving gewapend met een jachtgeweer en Sachmo sprong over de toonbank en haalde de kasregisters leeg. De criminelen hebben zelf een kindje beroofd van haar sieraden. De moeder had dit kind op haar schoot. Zij was tijdens de overval samen met haar kind gevallen en daarbij beroofd van haar geld en sieraden. De advocaten in deze zaak zullen op 17 mei hun pleidooi houden. De verdachten blijven aangehouden met uitzondering van Roche.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!