Etnel: “Hoeveelheid drugs is schrikbarend!”

“Het feit dat Suriname geassocieerd wordt met drugshandel is absoluut niet goed voor de ontwikkeling van het land. In het parlement vragen we aan de regering reeds geruime tijd naar duidelijkheid over de aanpak van deze grensoverschrijdende criminaliteit. De hoeveelheid drugs die ieder keer onderschept wordt, is schrikbarend! Dit geeft al aan dat er ergens een zware organisatie actief is.” Dit zegt parlementslid Patricia Etnel (NPS) in gesprek met Dagblad Suriname. Etnel vraagt zich af hoe deze kwestie aangepakt zal worden, aangezien er een gebrek is aan kapitaal. “Er is geen geld voor beleid.”
Deze ontwikkelingen zijn niet alleen destructief voor het bedrijfsleven, maar ook de burgers zullen het ongerief hiervan ondervinden. “Wanneer wij als Surinamers naar het buitenland willen gaan voor vertier, zullen wij de poppen aan het dansen krijgen. Buitenlanders zullen ons dubbel en dwars onderzoeken.
Enkele jaren geleden bijvoorbeeld hadden wij 100% controle.” Het verbaast de parlementariër niet wanneer dergelijke controles verscherpt zullen worden voor het binnentreden van Europa of de Verenigde Staten van Amerika (VS). “Al deze zaken komen ook de gewone burger ten nadele.” Volgens Etnel is het overduidelijk dat de huidige regering gefaald heeft om de grensoverschrijdende criminaliteit een halt toe te roepen.
Volgens internationale bronnen zijn de Surinaamse autoriteiten op de hoogte van de toename van drugssmokkel vanuit Suriname. “Je hoort inderdaad een heleboel, maar zodra je geen zwart op wit bewijzen hebt, kan je geen uitspraken hierover doen, alhoewel we weten dat de case van de zoon van de president ook in lijn is gebracht met drugs.” Suriname wordt al jaar en dag getypeerd als een doorvoerland van drugs. Dit is reden genoeg om maatregelen te treffen, zodat de chaos in het land niet escaleert.
Volgens het parlementslid is Suriname verbonden aan diverse internationale organisaties ten aanzien van de bestrijding van drugshandel. “We zijn als land ook gecommitteerd aan verschillende regio organisaties, bijvoorbeeld de Organisatie voor Amerikaanse Staten (OAS).” Desondanks vreest de samenleving dat Suriname het gevaar loopt om op de blacklist geplaatst te worden. “Als we op de blacklist geslingerd worden, is het hek van de dam.” Mondiaal is het imago van Suriname al aangetast, gezien de economische malaise in Suriname. Het gevaar bestaat ook dat bilaterale samenwerkingsverbanden met betrekking tot Suriname verslechterd kunnen worden. Daarom moet de regering ervoor waken dat dit lot Suriname niet te wachten staat. Het bewaken van de grensposten moet onmiddellijk als prioriteit gesteld worden”, vindt Etnel. “Ik verwacht een agressiever beleid van de regering met betrekking tot de aanpak van drugshandel.”
“Het lijkt erop dat Nederland en Amerika de drugshandel voor Suriname moeten aanpakken en dat Suriname zelf totaal niets doet op dit vlak. Belangrijk is ook het beschermen van onze jongeren tegen het gebruik van drugs. Dit is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar, zoals de xtc-pillen.” Etnel vreest dat het aantal bolletjesslikkers met deze ontwikkelingen ook zal toenemen. “Deze zaken zijn absoluut geen positieve ontwikkelingen voor ons geliefd land Suriname.” De parlementariër merkt op dat de huidige regering noch werkgelegenheid noch groeimogelijkheden creëert voor de jeugd. “Dit alles leidt ertoe dat Suriname richting een sociaal-maatschappelijke ramp gaat.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!