Santokhi: ‘Crisis op samenleving losgelaten’

“Het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma 2017-2021 (MOP) zal goed afgestemd moeten zijn op de heersende crisis in het land. Hierdoor zal het plan ook goed aansluiting vinden op de begrotingen over het dienstjaar 2017.” Dit zegt VHP-fractieleider Chan Santokhi aan Dagblad Suriname. Het MOP is nog steeds niet ingediend in het parlement. Santokhi voert aan dat het duidelijk moet zijn hoe erg de crisis precies is en welke maatregelen toegepast moeten worden om dit aan te pakken. Volgens de politicus is de crisis nu uiteindelijk op de samenleving losgelaten met de hoop dat het zichzelf herstelt. “Het gaat zich niet zelf oplossen. Wij hebben de regering altijd in het parlement gevraagd naar een crisisbeheersingsplan. Waar is het crisismanagementteam dat 7 dagen per week, 24 uur per dag die crisis moet monitoren en de maatregelen moet coördineren? Het is er gewoon niet. Dat maakt dat de crisis en de effecten daarvan steeds erger en erger worden. Bedrijven sluiten, werkloosheid ontstaat, de veiligheid van burgers is niet gegarandeerd, onderwijs en volksgezondheid laten te wensen over. Regering, u bent daar door het volk geplaatst met een stukje mandaat, gaat u met die mandaat regeren. Ma if i no mang, ga serieus in overweging om dat mandaat terug te geven. Laat het volk in staat gesteld worden om betere leiders te kiezen”, aldus Santokhi. De ex-minister van Justitie en Politie benadrukt dat deze crisis zal blijven aanhouden zolang de huidige regering aanzit. Hij benadrukt dat president Desi Bouterse niet beslist wanneer een regering naar huis moet gaan. Die macht ligt volgens hem nog steeds bij het volk. Hij roept het volk daarom ook op om dit af te dwingen.
Twee jaar uittrekken om financiële situatie te stabiliseren; investeren in ‘red mud’
Volgens de VHP-topman zal voor de crisisbeheersing zeker twee jaar moeten worden uitgetrokken om de financiële situatie in het land te stabiliseren. “Daarvoor is er een heel strak bezuinigings- en prioriteitenprogramma voor nodig. Daartegenover moet ervoor gezorgd worden dat het vertrouwen in de economie wordt hersteld. Na de twee jaren zal de regering goed gepland met de eerste investering moeten beginnen om de groei te laten ontstaan in de economie.” Volgens Santokhi kan dit gebeuren door kleine en middelgrote bedrijven de ruimte te geven in het land te investeren. Hierdoor kan binnen een jaar tijd de eerste winsten worden verkregen. Een voorbeeld volgens hem is het gebruik van ‘red mud’. “Zaken als cacao duren te lang. De bauxietsector ligt stil, maar de projectdossiers over red mud liggen al klaar. Zo kan dit gebruik worden om zinkplaten, kozijnen, tegels, zeep, halffabricaten en ook eindproducten te maken. Daarna ga je naar de groeifase voor langtermijn”, aldus Santokhi.
IMF en regering gewaarschuwd
Toen de stand-by-overeenkomst met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) ondertekend werd, was het parlement volgens de VHP-topman niet betrokken. “Wij van de oppositie hebben steeds gewaarschuwd dat IMF bijkans een half miljoen zou stoppen in gecorrumpeerd systeem dat nog niet is aangepakt. Ook de regering was gewaarschuwd dat de maatregelen heel hard bij de samenleving zou overkomen. Maar nee, men is in een feestvreugde gaan zeggen dat het Herstel- en Stabilisatieprogramma een Surinaams plan is. Nu zitten ze vast en kunnen ze niets uitvoeren”, aldus Santokhi. Volgens hem had het IMF de regering in het begin ook geadviseerd om te kiezen voor een vierjarig programma in plaats van een tweejarige. Met het vierjarig programma kon de regering volgens hem met meer ademruimte het Herstel- en Stabilisatieprogramma uitvoeren, zonder dat het volk zoveel pijn hoefde te lijden. Daarnaast konden ook andere hervormingen, die goed zijn voor het land, ook rustig worden doorgevoerd.
Dure leningen is zwakte tonen
Het in steek laten van het IMF en het opteren voor andere duurdere leningen toont volgens Santokhi duidelijk de zwakte van de regering aan. Ook de recente statement van het staatshoofd over het IMF vindt hij zwak. “In het IMF plan staat precies welke de benchmarks zijn op week-, maand- en halfjaarlijkse basis. Als je zegt dat je het niet kan halen, zeg je dat je geen capaciteit en vermogen heb om te regeren. Je wil de crisis niet gaan beheersen. Je kiest de weg van de minste weerstand door snel duur kapitaal te gaan lenen tegen 9,25% rente, terwijl IMF je kapitaal geeft tegen 1,05% rente. De regering zegt in feite: ‘Wij willen geen hervorming, geen transparantie, geen productie en geen verantwoording afleggen. Het enige wat wij willen is lenen om schulden af te lossen’. Zo bestuur je een land niet in crisis. In crisistijd moet je crisisleiderschap tonen. Nu moeten leningen en andere inkomsten gebruikt worden om ander leningen af te lossen. Er is geen ruimte om te investeren in de productiesector”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!