Pokie: ‘Toename misbruik xtc-pillen op voj-scholen’

Toename misbruik XTCAssembleelid Diana Pokie (Abop) sloeg donderdag alarm in De Nationale Assemblee (DNA) over het feit dat er een toename op verschillende voj-scholen is waargenomen van het gebruik van xtc-pillen. “Ik heb melding gehad van een leerkracht en leerlingen die last ondervinden in de klas van een groep jongens die xtc-pillen in dranken deponeren en deze vervolgens aan schoolmeisjes geven. Hierna raken deze meisjes in trance”, zegt Pokie op vragen van Dagblad Suriname. Volgens de parlementariër heeft de leiding van een school in Brokopondo deze kwestie al onder de aandacht van de politie gebracht. Tijdens de openbare vergadering vroeg zij minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie om meer aandacht aan deze kwestie te schenken. “Er worden aangiftes gedaan vanuit de leiding van de school, maar we merken dat leerlingen niet worden begeleid. In de meeste gevallen worden deze leerlingen voor een dag bij Opa Doeli gehouden, maar daarna worden zij zonder adequate begeleiding weer vrijgelaten. Ik denk dat er gekeken moet worden naar hoe Opa Doeli verder kan worden versterkt. Daarnaast moet de politie actiever zijn en gerichter opgeleid worden om specifieke gevallen te behandelen”, aldus Pokie.
‘Een half uur gesprek niet voldoende’
Pokie voert aan dat het voeren van een gesprek van een half uur niet voldoende is om jongeren te overtuigen hoe slecht drugs is. “Ik heb zelf een geval meegemaakt waar medestudenten in de klas ontzettend bang zijn. Anderen willen zich van school afschrijven. Het is bijna het einde van het tweede kwartaal en dat is niet werkbaar. De regering moet komen met beleid”, aldus Pokie. Zij verduidelijkt dat deze toename niet alleen in Brokopondo is geconstateerd, maar ook in Paramaribo en andere districten. Wel is het haar opgevallen dat in Brokopondo het gebruik van dit verderfelijk spul onder de jeugd steeds aan het toenemen is. “Je bevindt je daar tussen de bevolking en je hoort de dingen. Jongeren geven ook aan elkaar door wie precies deze pillen gebruiken. Drugsgebruik onder jongeren is niet goed voor de economie”, aldus Pokie.
Gezinscoaching nodig voor toename drugsgebruik onder jongeren
De toename van drugsgebruik en verkoop is de laatste periode op verschillende scholen aan het toenemen. Recent nog is een 15-jarige leerlinge van een muloschool betrapt met 20 marihuanapitjes op school. Uit het politioneel onderzoek blijkt dat de verdachte het verboden spul op school verkocht aan haar medeleerlingen. Ook is deze week nog een leerling betrapt die scherpe patronen bij zich had. Een jaar terug zijn een 6-tal voj-studenten aangehouden die enkele duizenden xtc-tabletten in en rondom scholen verhandelden. “Het is te betreuren. Wij moeten meer bij de basis beginnen, bij de gezinscoaching”, stelt Pokie. Volgens haar zorgt het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting voor financiële bijstand voor financieel zwakke gezinnen, maar wordt er niet met degelijke plannen gekomen om de gezinnen op kort termijn uit deze positie te halen. Daarnaast moet volgens haar gekeken worden naar wat precies de oorzaak is dat jongeren dit agressief gedrag vertonen.
FR

error: Kopiëren mag niet!