Afonsoewa wil actie tegen slecht betalende werkgevers

Assembleelid Silvana Afonsoewa (NDP) heeft donderdag aandacht in De Nationale Assemblee (DNA) gevraagd voor het feit dat verschillende werkgevers nog steeds weigeren concreet invulling te geven aan bedragen die vastgesteld zijn in de Wet Minimumuurloon. Het gaat volgens de politica om voornamelijk vrouwen, die maandelijks een bedrag van SRD 400 mislopen, omdat zij een minimumuurloon hebben van SRD 4,13.
“Wanneer arbeiders acties hiertegen proberen te ondernemen, worden zij met ontslag bedreigd. Hierdoor zijn de werkenden dan bang om op te komen. Wij moeten niet alleen kijken naar internationale verdragen en wetten die wij hebben. Laten wij ons houden aan de Wet Minimumuurloon. Vroeger was het er niet, maar nu is het er wel. Laten wij proberen de werkende klasse te beschermen. Het gaat om een bedrag van SRD 400 die de mensen al die tijd niet krijgen op hun salaris”, stelde Afonsoewa. Zijn vroeg Arbeid-minister Soewarto Moestadja om deze zaak met voortvarendheid aan te pakken. Ook gevallen die al bij de dienst Arbeidsinspectie zijn ingediend en niet worden onderzocht, moeten volgens haar diepgaander worden bekeken. De NDP’er kreeg bijval van DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het algemeen minimumuurloon is voor dit jaar gestegen met 0,92 cent, van SRD 5,22 naar SRD 6,14. Voor winkelbedrijven is dat SRD 7,37 en voor horeca- en bewakingsbedrijven geldt voor 2017 een minimumuurloon van SRD 8,60. Het minimumuurloon is vastgesteld op basis van een koers van SRD 3,35 voor een Amerikaanse dollar. Er is uitgegaan van een zesdaagse werkweek en 200 werkuren per maand.
Het minimumuurloon geldt ook voor uitzendkrachten, parttimers, losse krachten, tijdelijke krachten, contractarbeiders, avondwerkers en werknemers in proeftijd. De wet verplicht de werknemer erop toe te zien dat zijn werkgever hem niet minder betaalt dan het vastgesteld minimumuurloon voor dit jaar.
FR

error: Kopiëren mag niet!