HIT zet vrouwen uit bedrijfsleven in de bloemen

Hit zet vrouwen uit bedrijfsleven in de bloemen 1Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) heeft op 8 maart, de Internationale Dag van de Vrouw, een 7-tal vrouwen in de bloemetjes gezet. Het ging om vrouwen die baanbrekende prestaties neerzetten in het dagelijks leven. Er werd gekozen voor 7 vrouwen uit de Informatie, Communicatie en Technologiesector en Industrie (onderwijs, houtverwerking, winery en de Suriname Alcoholic Beverages). Er werd specifiek gekozen voor vrouwen uit het bedrijfsleven, gezien HI en T industrie in haar portfolio heeft. Met industrie komt ook technologie bij kijken. Vandaar dat de meerderheid van de vrouwen uit de ICT-sector kwamen.
Stimulans
Minister Ferdinand Welzijn stelt dat ondernemers in deze tijd veel moed nodig hebben om door te zetten. Er zijn dagelijks ontmoedigingen en obstakels. Als vrouwelijke ondernemers in staat zijn om door te zetten en resultaat te bereiken, zegt de minister dat ze een pluimpje verdienen.
“Toen ik hier de eerste dag in de directiekamer kwam als minister, zag ik geen mannen in de directie. Ik zit er intussen langer dan 5 weken en ben trots op de vrouwen om mij heen. Het is een bewijs dat vrouwen het in hogere functies ook kunnen”, zei minister Welzijn. De actie van HI en T was bedoeld als stimulans voor vrouwen en mannen om zich te blijven inzetten.
Genderdiversiteit op de werkplek
Er zijn duidelijke economische en business voorbeelden in de wereld, die het verhogen van de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt stimuleren. Echter blijven de belemmeringen, die vrouwen ervan weerhouden ten volle bij te dragen aan de economie en te groeien naar leidinggevende posities, nog overeind. Idealiter zou het zijn als de overheid en het bedrijfsleven samen zouden werken om deze barrières weg te werken. Overheden kunnen de participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt vergroten door de versterking van de sociale infrastructuur en het aanpakken van de paradigma’s. Aan de kant van het bedrijfsleven dient er ook veel te gebeuren. McKinsey & Company, een van de meest gevraagde en ervaren internationale consultant, heeft in een in 2016 uitgebracht rapport ‘Women Matter 2016: Reinventing the workplace to unlock the potential of gender diversity’ getoond dat veel bedrijven moeite hebben dat vrouwen vertegenwoordigd zijn in topmanagement posities.
Volgens McKinsey is verhoging van het aantal vrouwen in de top posities niet voldoende. Het hebben van een kritische massa van de maatregelen en metingen is van eminent belang. Het volume alleen is niet voldoende om de vertegenwoordiging van vrouwen in topmanagement te verklaren.
Volharding
De beste van de beste organisaties introduceren de diversiteit in een zo vroeg stadium, gezien zij ervan bewust zijn dat het een tijdrovend proces kan zijn. Het vervolgtraject vergt ook volharding van de leiding in samenspraak met de complete organisatie. Zeker de commitment bij de leiding van de organisaties is van eminent belang om de zaak tot een succes te maken. Best-in-class bedrijven starten verandertrajecten, die genderdiversiteit inwortelt in alle aspecten van het bedrijf. Ze hebben ook een uitdagend veranderingsverhaal voor de programma’s ontwikkeld en gecommuniceerd met haar leden. In het bijzonder hebben die bedrijven meer kans om change-agents en rolmodellen op alle niveaus van de organisatie te hebben.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!