Opleiding midden en hoger kader Sivis on hold

Frontfoto 2De geplande middenkader en hoger kaderopleiding is volgens de directeur van de Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis), Victor Jones, tot nader orde verschoven. “Echter zal Sivis door blijven bestaan, omdat er behoefte is aan vakbondskennis.” Het scholingsinstituut heeft het in de afgelopen periode niet bepaald gemakkelijk gehad. Tijdens de afsluiting van de 81ste basisopleiding is aangegeven dat de externe docenten ongeveer 2 maanden geen vergoeding hebben ontvangen. De interne docenten hebben daarentegen langer niet ontvangen. De cursisten hebben echter niets hiervan gemerkt. Jones stond daarom even stil bij het verantwoordelijkheidsgevoel van zijn docenten, die gewoon het werk hebben voortgezet. Vooralsnog wist de Sivis-directeur hen echter gerust te stellen met het goede nieuws dat de docenten uiterlijk vrijdag de achterstanden tegemoet zullen zien. Sivis heeft tevens ook bezuinigingsmaatregelingen moeten doorvoeren. Er werd namelijk geen thee of koffie aan de cursisten verstrekt, alsook de airco die enkel bij bijzondere momenten aangemaakt werd.
Niettemin is er weer een opleiding succesvol afgesloten. Ruim 23 studenten hebben hun diploma in ontvangst genomen. De opleiding is op 10 oktober 2016 van gestart gegaan, waarbij 30 studenten zich hadden opgegeven. Uiteindelijk hebben van deze groep 23 de opleiding afgerond bestaande uit 10 vrouwen en 13 mannen. “Sivis heeft wederom cursisten aan de gemeenschap afgeleverd. Echter zal de opgedane kennis buiten Sivis gedemonstreerd worden”, zegt Jones. Volgens Jones kent de maatschappij momenteel een economische crisis waar er niet alleen misstanden plaatsvinden onder werknemers, maar ook waar de vakbondsleiders slecht bejegend worden. “De vakbondsleider zal zich ervan bewust moeten zijn dat dit tevens het geschikte moment is op zee te gaan om zijn kunnen als vakbondsleider te tonen.” Als advies gaf de Sivis-directeur tevens dat men zich niet ‘dom dapper’ moet opstellen noch als een sufferd moet doen. “Er zullen tactvol en weloverwogen besluiten genomen moeten worden en waar nodig zal er ten strijde getrokken moeten worden. Kortom zal uit uw handelingen duidelijk naar voren komen uw vakbondsprincipe”, aldus Sivis-directeur Victor Jones.
Robby Berenstein, voorzitter Sivis-bestuur, geeft aan dat de dag van de vrouw ook verweven staat met het vakbondswerk. Strijden voor gelijke beloning voor gelijkwaardig werk maakt een wezenlijk deel uit van het vakbondswerk. Het vakbondswerk gaat volgens hem veel verder dan aan tafel zitten met de werkgever of een alv beleggen. “Je zal naar buiten moeten treden en maatschappelijke issues zullen ook een belangrijk deel uitmaken van je visievorming. Eigenlijk is het geen vakbondsopleiding, maar meer een opleiding naar maatschappelijke verhoudingen. Als vakbond zal je consequent door moeten gaan met uw werk, want de samenleving heeft de vakbond nodig. Het vakbondswerk is belangrijk, omdat je mensen vertegenwoordigt die niets anders hebben dan hun arbeidskracht”, aldus Berenstein.

error: Kopiëren mag niet!