Faizel Baarn: ‘Situatie luchtverkeersleiding genormaliseerd’

Gisteren werd bekend dat de luchtverkeersleiding (Aria Controle Center te Zanderij) in de avonduren haar werkzaamheden zou staken. Er zijn 5 personen gecontracteerd, die vernamen dat hun contracten niet zouden worden verlengd en hun honorarium (ruim SRD 30.000 in totaal) niet zou worden uitbetaald. Gisteren is in de ochtend het besluit genomen door de minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie, dat er toch wordt overgegaan tot de betaling alsmede de contractverlenging voor 6 maanden. “De situatie is weer genormaliseerd”, stelt Faizel Baarn, directeur Luchtvaartdienst. Naar zijn zeggen is er spontaan gereageerd door de minister op dit potentieel groot probleem.
Het gevolg van de staking van de werkzaamheden door de luchtverkeersleiding zou funest zijn voor het luchttransport. Een van de mogelijke gevolgen zou zijn dat de luchtvaardienst geen overvliegers meer zou kunnen begeleiden. Dit betekent ook directe inkomstenderving (variërende vanaf US 14.000 per avond), afhangende van de verkeersintensiteit, voor de overheid. Het aankomende en vertrekkend internationaal verkeer zou gestremd zijn vanwege het ontbreken van de begeleiding. Dit zou betekenen dat de national carrier bijvoorbeeld, of niet zou kunnen opstijgen of over het eigen Surinaams territoir niet zou kunnen vliegen. Dit betekent ook dat de JAP Internationale Luchthaven niet operationeel zou zijn. Passagiers zouden als gevolg hiervan ook gedupeerd zijn. Behalve de lokale toezichthoudende autoriteit Casas, zouden er ook aanschrijvingen volgen van internationale organisaties.
Lokaal vliegverkeer, niet ingeroosterd vliegverkeer en cargovluchten zouden ook in gevaar/gedrang komen vanwege het ontbreken van de begeleiding. Volgens Baarn is er om dit alles te voorkomen, een duurzaam oplossing gevonden. Binnen de contractverlenging van 6 maanden zal de Aeria Controleopleiding moeten worden gedraaid. De aanwas van luchtverkeersleiders zal hierdoor moeten plaatsvinden. De opleiding zal in Suriname geschieden met de in Suriname ter beschikking zijnde middelen en ondersteuning.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!