Gender mediacode positieve weergave van vrouwen in de samenleving

Internationale Vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, meestal aan de hand van een specifiek thema. Daarbinnen wordt de emancipatie van vrouwen op verschillende vlakken, te weten op juridisch, politiek, economisch, sociaal en cultureel vlak erkend. De media speelt daarbinnen ook een belangrijke rol aangaande vrouwen die duw te geven zich positief te profileren in de samenleving. In dit kader is er door Global Media Monitoring Project (GMMP) een concept gender mediacode ontwikkeld. Volgens Sandra Clenem, coördinator van GMMP, zal er binnenkort als uitvloeisel van de GMMP-resultaten een project worden gelanceerd, terwijl Women’s Media Watch (WMW) Jamaica samen met het GMMP-team en andere actoren enkele projecten in Suriname zal uitvoeren. “Het is de bedoeling dat organisaties hierover verder gaan brainstormen, zodat de code eventueel kan worden aangedragen om opgenomen te worden in het mediabeleid/genderbeleid in Suriname”, aldus Sandra Clenem.
Media erkent vrijheid van zowel mannen als vrouwen
In de mediacode staat opgenomen dat mediaorganisaties en beoefenaars de vrijheid van meningsuiting erkennen als een recht dat de meningen van jongens, meisjes, mannen en vrouwen, in al hun diversiteit als fundamenteel democratische recht worden gehoord. De media is in een unieke positie, omdat de media bedoeld is als geleider van informatie op te treden aan de samenleving, maar aan de andere kant ook een vertegenwoordiger is van die samenleving. Mediaorganisaties en beoefenaars moeten daarbij streven naar gendergelijkheid en uitdaging van genderspecifieke stereotypen in en door de media. De media ethische gedragscode op grond van geslacht is bepalend voor het verloop en de praktijk van alle media beoefenaars, media-eigenaars, uitgevers en media-instellingen. Deze media ethische gedragscode is op grond van geslacht geconcipieerd en moet dienen als een gids van optimale praktijken, die een link hebben met alle wetten over laster.
Vandaar dat er binnen mediaorganisaties een evenwicht tussen vrouwen en mannen als bronnen, deskundigen, autoriteiten en commentatoren op een breed scala van onderwerpen moet zijn. Mediaorganisaties moeten de prestaties van jongens, meisjes, mannen en vrouwen op een gelijke basis weergeven. Media moet ook proactief mannen stemmen in niet-traditionele gebieden en rollen raadplegen. Er moet worden gestreefd programma’s te creëren inzake gender specifieke thema’s, die genderstereotypering tegengaan. In de mediacode komen vooral zaken als genderevenwicht, geloofwaardigheid en onpartijdigheid, genderstereotypen en taal, geslacht op de werkplek, capaciteitsopbouw en bevordering aan de orde.
Rapportage over seksueel geweld
Mediaorganisaties moeten geen materiaal publiceren of uitzenden, dat naar hun oordeel enig aspect van geweld tegen vrouwen bevordert of bemoedigt, vrouwenhaat bevordert of kan aanzetten tot schade. Mediabeoefenaars moeten de link tussen vrouwen in een seksuele context en vrouwen als slachtoffers van geweld niet bestendigen. Zo zijn er meerdere punten besproken in het concept waaraan de media moet werken. Het komt erop neer dat mediabeoefenaars, zowel vrouwelijke als mannelijke, moeten worden aangemoedigd om te werken in een verscheidenheid aan velden.

error: Kopiëren mag niet!