Verdachte levensberovingszaak Noordwijk voor de rechter

De verdachte Jurgen L. moest zich op donderdag 2 maart verantwoorden voor kantonrechter Siegline Wijnhard. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij tezamen en in vereniging met wijlen Alcynon Tooy en Derrick L. alias Daggoe het slachtoffer John Noordwijk (46) op 25 december 2016 van het leven heeft beroofd aan de Condorstraat te Geyersvlijt. De politie van Geyersvlijt kreeg op zondag 25 december om 04.30 uur een melding dat er schoten waren gelost op een adres in het ressort. Ter plaatse aangekomen troffen de wetsdienaren twee mannen met schotverwondingen aan. Het bleek te gaan om de heer des huizes Noordwijk en een crimineel. De crimineel had het leven reeds gelaten. Noordwijk werd per ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp, alwaar hij het leven liet. Uit het voorlopige onderzoek is komen vast te staan dat er vermoedelijk twee criminelen de woning waren binnengedrongen. Het latere slachtoffer moest het gestommel hebben gehoord en was erop afgegaan. Hij was samen met zijn gezin door de criminelen onder schot gehouden. Op een bepaald moment raakte Noordwijk in een worsteling met een van hen. Er zijn daarbij over en weer schoten gelost. Tooy die geraakt was, vluchtte het huis uit en zeeg neer. Noordwijk was ook geraakt aan zijn zitvlak. Hij is kort na het schietincident in het ziekenhuis overleden. In deze zaak werd Jurgen aangehouden door de recherche.
De verdachte verklaarde dat Tooy hem rond 12.30 uur belde om een taxirit te rijden naar Noord. Daarbij deelde Tooy hem mee dat hij van plan was een diefstal te plegen. Volgens Jurgen nam hij deze mededeling als een geintje. Hij kende Tooy niet als een crimineel. Zoals afgesproken haalde Jurgen zijn comparant Tooy en nog iemand op. Langs de straat te Geyervlijt werden de twee afgezet. Volgens afspraak zou Tooy hem bellen om hun weer op te halen. Jurgen is toen naar een bar geweest met een andere vriend. Wij wachtte op zijn telefoon, echter kreeg hij geen feedback. Het was inmiddels al 05.00 uur. Jurgen vertrok toen huiswaarts. Verder weet hij niet wat zich heeft afgespeeld. In elk geval ontkent Jurgen enig aandeel aan de beroving te hebben gehad. De magistraat confronteerde de verdachte met de telefoonuitdraai, waaruit blijkt dat Jurgen en Tooy frequent contact met elkaar hadden op die bewuste dag van de mislukte roof. Jurgen heeft tijdens het vooronderzoek aanwijzingen gedaan op de plaats van het delict. Bij de politie had de verdachte uitgebreide verklaringen afgelegd. Volgens Jurgens zou hij SRD 1000 ontvangen van Tooy voor deze taxirit. De rechter merkte op dat Jurgen een substantieel aandeel had bij het feit. Indien hij de rit niet had gereden, waren die twee omgekomen personen nog in leven. Op 6 april wordt de behandeling voortgezet. Jurgen blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!