Jogi: ‘Doekhie is geen eigenaar OWMCP of Nickerie’

Artikel 1 van het Huishoudelijk Reglement geeft duidelijk aan dat een bestuur in een vergadering van en door belanghebbenden wordt gekozen
Artikel 1 van het Huishoudelijk Reglement geeft duidelijk aan dat een bestuur in een vergadering van en door belanghebbenden wordt gekozen
De benoeming en installatie van het nieuwe bestuur van het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) is niet volgens de voorgeschreven regels van het huishoudelijk reglement gepleegd. Tot deze conclusie komt assembleelid Mahinder Jogi (VHP). “De minister kan niet daar plotseling met één of twee blaffende honden gaan en een bestuur installeren. Rashied Doekhie is geen eigenaar van het OWMCP of Nickerie. Dat moet duidelijk zijn. De minister van Regionale Ontwikkeling en het DNA-lid moeten weten dat er wetten en regels zijn. Watermanagement is van grote importantie voor de agrarische sector en met name de rijstbouw in het district Nickerie. Het rijstdistrict staat en valt met de ontwikkeling van de rijstsector. Er moeten daarom bestuursverkiezingen worden gehouden waar belanghebbenden als boeren, pelmolenaars en anderen binnen de organisatie kunnen beslissen”, zegt de politicus aan Dagblad Suriname. Het nieuwe bestuur van het OWMCP is op 27 januari aangewezen en geïnstalleerd door RO-minister Edgar Dikan. Onder de aanwezigen waren ook DNA-lid Rashied Doekhie (NDP) en districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh van Nickerie. Jogi voert aan dat het huishoudelijk reglement van het overliggend waterschap duidelijk aangeeft dat het bestuur in een vergadering van belanghebbenden wordt gekozen. Daarnaast moet er volgens hem ook een kandidatenlijst zijn, waarin voorgeschoven kandidaten moeten voldoen aan bepaalde vereisten. Deze bestuursverkiezingen moesten door het oud-bestuur worden voorbereid en gehouden. “Hier is gewoon een politiek bestuur samengesteld en niets anders”, aldus Jogi.
Tuinlieden en schoonmaaksters maken deel uit van bestuur
“Men heeft in zijn drang om politieke vrienden te accommoderen niet gekeken naar de kwaliteit van de aangewezen leden”, zegt Jogi. Het aangewezen bestuur bestaat uit Nastali Pawirodikromo (voorzitter) en de leden Adreas Premchand, Sergio Linga, Silvia Helena Pile, Afra Waterberg, Akbarkhan Nazieramadkhan, Zorida Mohamed, Andre Pinas en Lakshmidevie Nankoe. Volgens de parlementariër is een deel van deze leden werkzaam bij het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie. “Het gaat om schoonmaaksters en tuinlieden die men in het bestuur van het overliggend waterschap heeft geplaatst. Het gaat om familieleden van bepaalde toppers, terwijl president Desi Bouterse nog in zijn nieuwjaarsrede heeft gezegd geen ‘names-and-faces’-beleid te voeren.” Ook bij de benoeming van het bestuur van Canawaima ziet hij hetzelfde. Volgens de politicus is dit een zeer gevaarlijke zaak voor de verdere ontwikkeling en instandhouding van de rijstsector. “Wanneer belanghebbenden benadeeld zullen worden door handelingen van deze mensen, zal de Staat voor de rechter worden gesleept. Wie zal de verantwoordelijkheid dan op zich nemen?”, aldus de VHP’er.
Waterschappen brengen onder beheer LVV
Het feit dat waterschappen vallen onder RO vindt Jogi een ‘gek uitgangspunt’. Volgens de parlementariër zou juist het ministerie van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV) het beheer moeten krijgen van waterschappen, omdat dit ministerie zich rechtstreeks bezighoudt met de landbouwsector. “Wij hebben dit meerdere malen in het parlement aangekaart. Deze competitieproblemen tussen ministeries zorgen er vaak ook voor dat de pomp van Wakay niet kan draaien. RO heeft vaak geen geld om diesel te kopen, waardoor andere ministeries moeten inspringen. Uiteindelijk lijden de boeren eronder”, aldus Jogi. Het OWMCP is belast met het toeleveren van irrigatiewater aan de bevolkingspolders van Nickerie, het afvoeren van overtollig water en het verlenen van diensten aan de inliggende waterschappen van het district. Hieronder valt ook het beheer en onderhoud van het pompgemaal te Wakay.
FR

error: Kopiëren mag niet!