Grassalco wijst op steenslag als alternatief voor schelpzand

Grassalco Steenslag commercieel directeur Mark Rommy
Grassalco Steenslag commercieel directeur Mark Rommy
Het Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco heeft in het achter ons liggende weekeinde onder leiding van commercieel directeur Mark Rommy ingespeeld op het milieuaspect dat zij in zijn banier voert. Deze invalshoek werd mede ingegeven door de controverse rond de schelpafgraving langs de kust van Suriname. Aan mediawerkers en stagiaires van het Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs -1 (Imeao 1) werd op de maalplant Royal Hill in het district Brokopondo op het concessieterrein van Iamgold uitleg gegeven over de maalactiviteiten en de marktpositie van Grassalco steenslag.
De controverse rond Braamspunt
Op basis van een regeringsbesluit heeft de regering na evaluatie van de resultaten van een milieueffectenstudie, welke door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen in samenwerking met het Wereld Natuurfonds verricht is, besloten om het mijnen/afgraven van schelpen en schelpzand, vanaf 15 februari 2017 bij Braamspunt aan de monding van de Surinamerivier wederom open te stellen. De motivatie hiertoe was om het garanderen van schelpen en schelpzand voor de bouw- en constructiesector.
Omzet van steenslag toegenomen
Grassalco is al geruime tijd bezig steenslag, in plaats van schelpzand in de bouw -, constructie- en andere sectoren aan te bevelen. Gebleken is dat steenslag geschikter is dan schelpen in de bouw en de constructie. Door de stopzetting van schelpafgraving bij Braamspunt aan de monding van de Surinamerivier is de afzet van steenslag toegenomen en hebben steenslagproducten en hun toepassing meer bekendheid gekregen.
Samenwerking met Iamgold
Grassalco heeft meerdere steenslagconcessies. Tijdens de rondleiding op de steenslagplant van Grassalco te Royal Hill in Brokopondo op het concessieterrein van Iamgold werd aangeven en gedemonstreerd hoe steenslag van begin tot eind wordt geproduceerd in verschillende afmeting. Het gesteente dat dient als voeding voor de Grassalco maalmachine in dit gebied wordt afgenomen van Iamgold en bewerkt tot de gewenste afmetingen, afhankelijk van het doel waarvoor het gebruikt wordt. Gedurende jaren heeft Iamgold een enorme berg rotsblokken opgestapeld. Het gaat om gesteente dat vanwege het geringe goudgehalte niet rendabel is voor de goudproductie, maar als steenslag waarde heeft.
Steenslag duurzamer en goedkoper dan schelpen
Het ministerie van Openbare Werken heeft proeven ondernomen, waaruit is komen vast te staan dat steenslag uitstekend is voor de aanleg en onderhoud van wegen. Al dan niet vermengd met baanzand is het duurzamer dan schelpzand en is goedkoper. De behoefte aan steenslag is niet constant, het is afhankelijk van de bedrijvigheid. De wegenbouwprojecten die voor de komende tijd geprojecteerd zijn in 2017, bieden het bedrijf de mogelijkheid om zijn marktaandeel te vergroten.
Grondstof voor cementindustrie
Grassalco levert ook steen vermalen tot poeder voor de cementindustrie, de cementfabrieken Vabi en Aargos zijn de afnemers. Het bedrijf is er ook toe overgegaan om steenslag in zakken voor tuinverfraaiing aan te bieden via 20 verkooppunten. Verkavelaars en wegenbouwers maken ook gebruik van steenslag. Grassalco verwacht gezien de geprojecteerde wegenbouw in de komende tijd een toename van de afzet.
Export
Grassalco exporteert steenslag naar Guyana, die gebruikt wordt bij de uitbreiding van het vliegveld van Georgetown. Ook gaan er granietblokken naar het Caribisch gebied voor de aanleg van zeewering, maar dit ondervindt concurrentie van Sint Lucia en Dominica. De ondiepe rivieren van Suriname bemoeilijken het vervoer van grote hoeveelheden steen over water. De monding van de Surinamerivier bijvoorbeeld is ondiep, waardoor vrachten van meer dan 30.000 kubieke meter niet verplaatst kunnen worden. Grassalco spant zich in om de export naar de regio op te voeren.
HD

error: Kopiëren mag niet!