Belfort: “Al derde maand koop ik papier en brandstof voor een politiestation”

“Al de derde maand koop ik papier en brandstof voor een politiestation. Dat is triest, terwijl de wederhelft van de Juspol-minister rustig met zijn dienstwagen een volle bak gaat tanken op Geyersvlijt. Het is erg, terwijl de politie verlegen zit om al deze spullen”, zegt assembleelid en oud-Justitieminister Edward Belfort aan Dagblad Suriname. Het is al maanden dat de politiebureaus zonder inkt en papier zitten, maar de situatie wordt volgens de Abop’er met de dag erger. Ook brandstoftekort blijkt periodiek een groot probleem te zijn, waardoor de wetsdienaren niet adequaat bij alarmmeldingen kunnen uitrukken. Ondertussen heeft hij al zeker enkele duizenden Surinaamse dollars uit zijn eigen zak moeten besteden om het werk van de wetsdienaren enigszins mogelijk te maken. De oud-Juspol-bewindsman benadrukt dat hij het daarom grappig vindt dat Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos in dezelfde periode aangeeft dat zij alleen al op overuren van het personeel ruim SRD 13,6 miljoen bespaard heeft ten opzichte van 2015. Het ministerie heeft in 2016 in totaal ruim SRD 18 miljoen bespaard. “Minister, u bent grappig. U bespaart SRD 18 miljoen, terwijl de politie niet eens kleine reparaties aan voertuigen kan uitvoeren. Voertuigen zijn defect, hebben geen banden en accu’s. Deze zaken konden normaal aangepakt worden met dat geld. In feite heeft u niets bespaard. Het zijn gelden van de gemeenschap die u moet inzetten voor de veiligheid”, aldus de parlementariër. Naast het aspect van veiligheid schendt de bewindsvrouw volgens hem ook rechten van arrestanten door de vervoersmiddelen voor deze arrestanten niet op tijd te voorzien van brandstof en daarnaast in deplorabele staat te laten. Afgelopen week heeft de rechterlijke macht zeker twee dagen hierdoor de strafzittingen moeten uitstellen. Het voertuig van de Parketwacht had volgens informatie zelfs een defecte reminstallatie, waardoor een aanrijding is veroorzaakt. “Men mag van geluk spreken dat burgers of schoolkinderen niet door deze bus zijn aangereden”, stelt de politicus.
Minister heeft minimaal 10 consultants op ministerie
Belfort benadrukt dat de bewindsvrouw op dit moment minimaal 10 consultants op het ministerie heeft laten aantrekken. “Ze zegt dat zij niet aan nepotisme doet. Gaat u kijken, het zijn familieleden en vrienden van haar man die zij daar heeft aangetrokken. Voor het wagenpark alleen heeft zij drie consultants. Het heel ministerie zit op consultants. Waar zijn de gelden van de gemeenschap naartoe gegaan? Laten wij een overzicht krijgen, laten wij een Clad-onderzoek verrichten op Juspol”, stelt Belfort. Volgens hem verdient zo een consultant zeker tussen de SRD 6000 en SRD 7000 per maand, terwijl ‘zij geen klap uitvoeren’. In totaal komt het volgens hem maandelijks neer op een SRD 66.000 voor consultants per maand. Volgens de Abop’er heeft het ministerie genoeg capabele mensen in dienst, waardoor consultants helemaal niet nodig zijn. “Ze denken dat wij de dingen niet horen. Wij horen alles. Justitie is een glazen huis waar niets verborgen kan worden. Ik krijg alle informatie van daar. President, u hebt het Trojaanse paard binnengehaald en de gemeenschap betaalt het gelag”, aldus Belfort. Tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement zal hij meer informatie en namen bekendmaken.
Vreemde zaken op Vreemdelingenzaken
Ook bij de afgelopen twee inbraken bij de afdeling Vreemdelingenzaken bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie plaatst de politicus vraagtekens. “Eerst was het een kluis met documenten, nu zijn stempels ontvreemd. Het botert niet tussen de minister en de onderdirecteur Vreemdelingenzaken. Ze zou Vreemdelingenzaken zuiveren van corruptie. Nu hoor ik dat men USD 3000 op een bepaalde afdeling betaalt en de vergunning op een andere afdeling kan afhalen. Er is nimmer gedurende mijn periode ingebroken. Ze zei nog dat ze geboefte Marrons had. Nu zijn het niet de geboefte Marrons die de inbraak hebben gepleegd.” Opmerkelijk volgens hem is dat documenten van Vreemdelingenzaken in hetzelfde weekend ondergebracht zijn bij het kabinet van de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!