PWO wil werken aan eenheid binnen de vakbeweging

PWO wil werken aan eenheid binnen de vakbewegingDe Progressieve Werknemersorganisatie(PWO) heeft op 15 februari haar 69-jarig bestaan mogen herdenken. De dag begon met een kranslegging bij het standbeeld van oprichter Pater Weidman aan de Limesgracht. PWO heeft volgens voorzitter Armand Zunder voor de komende periode heel wat ideeën in de pijplijn. Met een onlangs gekozen nieuw bestuur wenst de organisatie haar ideeën en plannen uit te werken.
“De doelstellingen die wij willen realiseren, zijn geen fata morgana”, stelt Zunder. Het bestuur straalt volgens Zunder nu een stuk verjonging naar de samenleving uit. PWO wil zich positioneren in de achterstandsbuurt waar zij momenteel gehuisvest is. Vooral voor de jongeren in deze omgeving zijn er plannen in ontwikkeling voor begeleiding. Hier zal de PWO ondersteuning vragen van het bedrijfsleven en de overheid.
Waar PWO zich nu ook voor sterk maakt, is het organiseren van meer werkers in vakbonden. Het streven is om aan het eind van de 3-jarige periode, waarvoor het congres het nieuw bestuur mandaat heeft gegeven, zeker 25 nieuwe vakbonden aangesloten te krijgen bij PWO.
“Wij zijn de oudste vakcentrale, maar wij zullen ook de eerste vakcentrale zijn die zeer actief is op social media. Wij zullen onze standpunten delen met Suriname en met de rest van de wereld. Wij nodigen de andere vakcentrales uit om ons te volgen”, stelt de voorman.
Er wordt regelmatig gesteld dat de vakbeweging verdeeld is. PWO ziet volgens Zunder deze stelling als een uitdaging. De vakcentrale heeft in haar revitalisatieprogramma opgenomen te willen werken aan de eenheid binnen de vakbeweging.
“Hoe doe je dat? Complex en simpel: door te praten. Wij moeten met elkaar praten. Niet omdat wij van elkaar houden, maar omdat het in het belang is van de samenleving. Als wij niet met elkaar praten om na te gaan wat ons bindt, komen wij niet voor de volle 100% op voor de wrokomang”, meent Zunder.
De grondlegger van PWO heeft ook als één van de richtlijnen meegegeven dat politiek en vakbeweging niet hand in hand gaan. PWO zelf is uit de politiek voortgekomen. “De oprichters hadden gesteld dat partijpolitiek en vakbeweging niet samen gaan. Zij liggen wel in elkaars verlengde. Zij moeten elkaar bestuiven. Er is veel vakbondswerk te doen. Wanneer je met dit werk bezig bent, wordt je automatisch getriggerd door besluiten genomen door de politiek. Wij stimuleren politici wanneer zij hun werk goed doen. Politici moeten op hun vingers worden getikt wanneer zij hun werk niet goed doen. Wij van de PWO scheiden vakbeweging en de politiek”, aldus Zunder.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!