Acties BvL en ALS blijven opgeschort

Vooralsnog geen onderwijsstakingenDe onderwijskwestie zal via de groene tafel beslecht worden. Hierdoor blijft de staking opgeschort. Dit is het standpunt die de leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) woensdag hebben genomen tijdens de algemene ledenvergadering (alv). Echter zijn de leerkrachten niet van plan om de autoritaire beslissingen van de regering te aanvaarden. “Iedereen moet zich houden aan de regels.” Onlangs heeft de vicepresident, Ashwin Adhin, verkondigd dat een eventuele staking bezegeld zal worden met het principe van ‘no work, no pay’.
“Als de regering met een voorstel komt, mogen wij ook met een voorstel komen. Beide partijen moeten nagaan hoe zij elkaar tegemoet kunnen treden. Dit is onderhandelen.” Dit zei vakbondsleider Wilgo Valies woensdag tijdens de persconferentie in Stichting Mata Gauri. Valies betreurt het dat de afgevaardigden van de president geen enkele ruimte hebben geboden aan de vakbond om te onderhandelen.
Integendeel hebben deze afgevaardigden gedurende het rechtsproces te kennen gegeven niet in zee te willen gaan met de vakbond. “Anders zullen zij het mandaat teruggeven.” Deze attitude is zeer stagnerend voor het beslechten van deze kwestie. “Dit is bovendien tegen de Wet Vrijheid van Vakvereniging die onlangs is aangenomen.” Volgens Valies is deze wet reeds gepubliceerd, waardoor het wetskracht bezit. De vakbond wil zeggenschap met betrekking tot de vaststelling van de loonreeksen.
Onder geen enkele omstandigheid zal men deze gedachte vaarwel zeggen; de werkgever is verplicht om met de vakbond te onderhandelen over alle werk gerelateerde aspecten. “De overheid moet met de vakbond dealen om de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden vast te stellen.” Via de rechter zal de vakbond de regering dwingen om zich te houden aan de conventies en de wetten. “We gaan niet stilzitten. We gaan tot uitvoering van de overeenkomst.” Volgens Valies erkent de regering ALS wel. “Hierover bestaat er geen misvatting meer. ALS is bovendien de grootste vakbondsorganisatie”, stelt Valies.
KSR

error: Kopiëren mag niet!