Nog geen duidelijkheid in aantal illegale bussen

Nog geen duidelijkheid in aantal illegale bussen“We zijn bezig met de controle op geldige vergunningen, soms opvallend en soms onopvallend, want zodra men weet dat we gaan controleren, probeert men dit te ontduiken. Ruim 6 maanden voordat de vergunning vervalt, moet het verlengd worden.” Dit zegt Ramon Bourne, hoofd Dienst Openbaar Vervoer (DOV), in gesprek met Dagblad Suriname ten aanzien van de landelijke ordening openbaar vervoer. Volgens Bourne is een aantal trajecten gecontroleerd. Echter kan er nog geen uitspraak gedaan worden over hoeveel illegale bussen er tot nu toe gesignaleerd zijn, meent Bourne.
De vergunningen worden al een paar jaren niet meer verstrekt. Dit is volgens Bourne niet de aanleiding voor de chaos binnen het openbaar vervoer. “Er zijn genoeg bussen die bepaalde trajecten onderhouden. Zo heeft de PL-route bijvoorbeeld ongeveer 150 tot 160 bussen.” Daarom is het uitgeven van vergunningen momenteel gestagneerd. De DOV zal samen met de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) mogelijkheden bekijken om eventueel nieuwe trajecten in het leven te roepen, zodat niemand brodeloos hoeft te worden. Er moet daarom rekening gehouden worden in welke mate een nieuw traject winstgevend zal zijn voor de bushouders. Door de wisseling van de wacht zal de nieuwe minister de stand van zaken binnen de transportsector eerst moeten verkennen, stelt Bourne.
Er is nog geen overeenstemming bereikt met betrekking tot de tariefsaanpassing. “Het ministerie van Openbare Werken en Toerisme (OWT) is hiermee bezig.” Volgens John Mahadewsingh, voorzitter van de PLO, is er op 7 februari een onderhoud geweest met de OWT-minister. Echter zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt. “De nieuwe minister zal de zaken anders aanpakken. Wij hebben een aantal zaken op een rijtje gezet. Zo komt er binnenkort een parkeerruimte te Ondrobong voor de bussen”, zegt Mahadewsingh tegenover Dagblad Suriname. De PLO-voorzitter wenste nog niet te verklappen welke trajecten ondergebracht zullen worden te Ondrobong.
In het afgelopen jaar werd er gesproken over een Transport Autoriteit Suriname (TAS), die de transportsector zou reguleren. De TAS zou een samensmelting van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) en het openbaar vervoer bewerkstelligen. “Dit is een gedachtegang van de ex-minister, maar er is nog niets vastgesteld. Dit moet juridisch eerst goed vastgelegd worden”, aldus Bourne. Men heeft wel ideeën, maar het plan van aanpak ontbreekt. Zo is het niet duidelijk of de TAS ondergebracht zal worden op een ministerie. Bij de ex-minister Andy Rusland was dit in behandeling. De nieuwe minister zal dit ook moeten rechttrekken.
KSR

error: Kopiëren mag niet!