Casas moet Tui nog groen licht geven

Brian De Souza
Brian De Souza
De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) is onlangs met touroperator Tui Nederland een uitdagende overeenkomst aangegaan. Luchtvaartmaatschappij Tui Fly zal als onderdeel van deze overeenkomst voor Tui Nederland, vluchten uitvoeren. Zowel SLM als Tui Fly zal indien de doelen gerealiseerd worden, heel wat passagiers heen en terug vliegen. De toerismesector zal bloeien en de Surinaamse economie krijgt een bredere basis. Om dit groter doel te bereiken dienen er echter enkele belangrijke maar zeker noodzakelijke procedures te worden opgevolgd. Hoe groot Tui Fly dan ook mag zijn, zij dient zich te onderwerpen aan de lokale procedures en regels om op in het Surinaams luchtruim te mogen vliegen. Een onderdeel hiervan is het verkrijgen van de technische operationele vergunning, die verstrekt wordt door de Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas).
Dagblad Suriname verneemt van Casas-directeur Brain De Souza dat TUI Fly nog goedkeuring moet krijgen om richting Suriname te mogen vliegen. Elke buitenlandse luchtvaartmaatschappij die naar Suriname wil vliegen, dient onder een verdrag tussen Suriname en het land van herkomst te vliegen. Er bestaat al een luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Nederland, waarbij er 3 om 3 maatschappijen op de route Paramaribo-Amsterdam en terug, mogen worden aangemeld.
Foreign Operators Approval
TUI Fly is al aangemeld door de Nederlandse regering. De fase van het verkrijgen van de technisch operationele vergunning mag na deze aanmelding aanvangen. Hier komt de rol van Casas spelen. De maatschappij moet een aantal relevante documenten indienen. Deze documenten worden geëvalueerd op de eisen die door Suriname worden gesteld. Casas toetst zowel de veiligheid als de beveiligingseisen. Indien de documenten volledig zijn ingediend en in orde zijn, krijgt TUI Fly een foreign operators approval. Deze goedkeuring heeft een geldigheid, die ook steeds verlengd moet worden. Veranderingen binnen de maatschappij moeten door Casas goed kunnen worden gevolgd om de verlenging toe te kennen. Er kunnen internationale regels zijn die specifiek voor Suriname niet gelden, waar TUI Fly zich in Suriname wel aan zou moeten houden. Vandaar dat deze procedure van groot belang is. TUI Fly is voor wat de procedure van aanvraag van deze vergunning betreft nog aan het begin. “Wij hebben afspraken gemaakt voor ontmoetingen. Het proces wat Casas betreft, is nog heel aan het begin. Documenten zijn nog niet uitgewisseld”, stelt de Casas-directeur. Dit proces hoeft volgens De Souza niet te lang te duren. Hij verwacht dat TUI Fly zich aan de standaarden houdt en zeker kijkt naar de specifieke eisen in Suriname. Het proces kan naar zijn inzien hooguit een maand duren, niet langer.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!