“Afbouw subsidie openbaar vervoer had al lang plaats moeten vinden”

“Het afbouwen van de subsidie voor het openbaar vervoer had al lang plaats moeten vinden. Waarom moet je subsidie geven aan bushouders? Binnen het openbaar vervoer zou er middels een buskaartensysteem gewerkt moeten worden, waarbij iedereen op een centrale plaats buskaarten kan aanschaffen. De passagier overhandigt zo een buskaart aan de buschauffeur waarmee hij bij de betaalmeester kan innen.” Dit zegt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), desgevraagd aan Dagblad Suriname. Binda ziet er geen probleem in als de bustarieven verhoogd worden. Hij vindt het ook niet nodig dat de bussector gesubsidieerd moet worden, mits het trajecten betreft die ver gelegen zijn. “Maar in Wanica en Paramaribo is dat niet nodig.”
Binda vindt dat er inmiddels nieuwe woonwijken zijn ontstaan, waar het openbaar vervoer niet optimaal is of niet eens voorkomt. “Paramaribo Noord en de zijstraten van het ressort Kwatta zijn enkele voorbeelden van nieuwe woonwijken. Waar zijn de bussen?” Volgens Binda hebben sommige trajecten een overschot aan bussen. Het zou goed zijn om de bussector zodanig te ordenen dat er meer trajecten en werkgelegenheid gecreëerd kan worden. De kwestie van illegale bussen zou hiermee verholpen worden. “Illegale bussen krijg je immers wanneer de concurrentie hevig wordt; dit wil zeggen dat er teveel bussen op een bepaalde route voorkomen.”
De tarieven voor het openbaar vervoer zouden volgens de voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) per 1 januari 2017 aangepast moeten worden. In het kader hiervan zijn er diverse gesprekken gevoerd tussen de PLO en de overheid. Echter is er hierin nog geen oplossing gekomen.
KSR

error: Kopiëren mag niet!