“Uitzendbureaus worden onderworpen aan wettelijke bepalingen”

“Er zijn ongeveer 130 tot 140 uitzendbureaus geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Daarom moet er ordening plaatsvinden op dit vlak.” Dit zegt parlementslid Dew Sharman (VHP) in gesprek met Dagblad Suriname. De trend binnen de arbeidsmarkt, waarbij uitzendbureaus interveniëren tussen werkgever en werkzoekenden, zal een regulatie ondergaan. In het kader hiervan wordt de Wet Terbeschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs in De Nationale Assemblee (DNA) behandeld.
Het is geen onbekend fenomeen dat uitzendkrachten in tegenstelling tot medewerkers met een vast dienstverband een oneerlijke verhouding wordt toegekend. “Wat wij merken, is dat werkzoekenden die via een uitzendbureau aan een werk worden geholpen, vaak tussen wal en schip terechtkomen. Wij moeten waakzaam zijn hiervoor.” Vooral met de financiële malaise, waar werkloosheid hoogtij viert, moet de burger niet in een nadelige positie verkeren. “Daarom zal er wetgeving komen om dit te reguleren.” Zo zal onder andere vastgesteld worden wat de rechten van uitzendkrachten zijn. Ook de plichten van uitzendbureaus en bedrijven krijgen de nodige aandacht. In de praktijk worden uitzendkrachten aan hun lot overgelaten. Zo komen de kosten van eventuele calamiteiten geheel voor rekening van de uitzendkracht.
Desalniettemin vindt Sharman dat uitzendbureaus een bepaalde functie hebben. “Overal ter wereld zijn er uitzendbureaus, alleen is dit in Suriname niet gereguleerd.” Bedrijven benaderen uitzendbureaus voor het werven en selecteren van kandidaten. Het voordeel hiervan is dat werkgevers de secundaire arbeidsvoorwaarden ontkomen, waardoor zij kosten besparen. “Een uitzendbureau functioneert hierin als een kleine onderneming om winst te maken. Dit is niet vreemd of verkeerd, maar de spelregels tussen de diverse groepen moeten wel duidelijk zijn.” Er moet onder alle omstandigheden sprake zijn van een win-win situatie voor de uitzendkracht, uitzendbureau en (uitleen) bedrijf. Daarom vindt Sharman het enorm belangrijk dat binnen deze wet een overgangsperiode wordt ingebouwd. “Zo kan deze wet na een jaar of twee herzien worden naar de eisen en praktische kanten van het werk”, aldus Sharman.
KSR

error: Kopiëren mag niet!