Overheid neemt criminaliteit niet serieus

“Het lijkt alsof de overheid niet serieus is om de harde criminaliteit aan te pakken.” Dit zegt parlementslid Dew Sharman (VHP) in gesprek met Dagblad Suriname. Sharman gaf te kennen dit hem bijzonder verontrust. “Doordat het Korps Politie Suriname (KPS) niet optimaal kan optreden, zal zij ook inboeten aan gezag.” Sharman vreest dat het KPS op een gegeven moment beschouwd zal worden als padvinders of vogelverschrikkers. “Ze kunnen alleen een zuur gezicht opzetten tegen de kruimeldieven.” Als het KPS het gezag kwijt is als instituut, duurt het een hele poos voordat men dit terug kan winnen, beweert Sharman.
De criminaliteit slaat toe mede doordat het KPS verzwakt is. “Het lijkt alsof de criminelen de macht in het land hebben. Als het KPS nu krachtig zou optreden, zou dit een boost zijn voor het gezag van de politie.” Het is niet te ontkennen dat het KPS uiteraard ook de middelen hiervoor nodig heeft. “Je kan een politieagent niet met een kleine pistool sturen, terwijl de rover met een karabijn rondloopt.” Daarom is er behoefte aan een gedegen plan van aanpak, waarvoor er financiële middelen vrijgemaakt moeten worden door de regering. Er kan ook budget vrijgemaakt worden van het ministerie van Defensie, gaf Sharman als aanbeveling. “Een defensieapparaat hebben we nodig, maar momenteel zitten we niet in een oorlogssituatie waarbij we een paraat leger moeten hebben. Een deel van het budget kan dit ministerie aan de KPS geven om de criminaliteit te bestrijden.”
Ook de minister van Justitie en Politie (Juspol), Jennifer van Dijk-Silos, is zich bewust dat het gebrek aan kapitaal tot nare gevolgen kan leiden voor zowel het KPS als de samenleving. “Gebrek aan geld is een groot probleem binnen KPS”, gaf de Juspol-minister te kennen tijdens het jaarafsluitingsfeest van het KPS. Daarom hoopt zij dat de lening van de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) goedgekeurd wordt. Het afgelopen jaar heeft de minister van Financiën een bedrag van USD 750.000 vrijgemaakt voor Juspol. Hiermee zijn er gereviseerde Japanse auto’s aangeschaft voor bestrijding van de criminaliteit.
KSR

error: Kopiëren mag niet!