Bink hekelt 60% betaling operatiekosten door patiënten

“Het is al geruime tijd zo dat patiënten voor 60% moeten inkomen bij operaties.” Dit zei assembleelid Ingrid Karta-Bink vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA). De politica vroeg zich af waarom het Staatsziekenfonds (SZF) zo een regel hanteert, omdat de verzekeraar evengoed zelf de 60% kosten kon dragen en de 40% voor de patiënt kon overlaten. “Ik heb nu een geval van een leerkracht die 20 dienstjaren heeft en een schedeloperatie moet ondergaan, die SRD 30.000 kost. Volgens deze regeling moet zij nu SRD 18.500 uit eigen zak neertellen. Als een verzekerde zoveel moet betalen, is een verzekerde toch niet verzekerd”, stelde Bink. Zij vroeg de regering of er andere kostenmodellen zijn om patiënten de nodige verlichting te bieden. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid voerde aan dat deze regeling al jaar en dag door het SZF wordt gehanteerd. Volgens de minister is ook de mogelijkheid dat de patiënt bijstand vraagt aan het ministerie van Sociale Zaken. Via een bepaalde vermogenstoets kan hiernaar gekeken worden. Ook Volksgezondheid kan de nodige ondersteuning bieden.
Slechts medicamenten op geneesmiddelenklapper worden kosteloos verstrekt
Slechts medicamenten, die in de nationale geneesmiddelenklapper voorkomen, worden kosteloos bij een voorgeschreven recept van een arts door de verzekeraar verstrekt. Volgens de bewindsman moet de patiënt wel betalen wanneer artsen medicamenten voorschrijven die niet in de klapper voorkomen. Volgens de minister heeft de regering in de afgelopen periode gewerkt om bepaalde minpunten met betrekking tot het verstrekken van medicamenten weg te werken. Zo is de bijdrage van SRD 1 of SRD 2 bij recepten een tijdje geleden afgeschaft. In de gemeenschap is reeds geruime tijd ontevredenheid over de wijze waarop de verzekeraar omgaat met medicamenten. Zo wordt op het ene moment niet voor een bepaald medicament betaald, maar op een ander moment wel, terwijl deze medicijnen wel in de geneesmiddelenklapper voorkomen. Volgens DNA-lid Krishna Mathoera worden patiënten verplicht te betalen, omdat deze medicamenten niet voorradig zijn. Zij wil dat de regering ingrijpt. Pengel voerde aan dat de regering als taak heeft te zorgen voor de beschikbaarheid van medicijnen. Deze middelen worden voornamelijk via het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) geïmporteerd. Indien het medicament niet in voorraad is en een andere importeur dat wel heeft geïmporteerd, moet er wel voor worden betaald. Nu is een contract met BGVS ondertekend, zodat het bedrijf beter prognoses kan maken over bestellingen en looptijden.
FR

error: Kopiëren mag niet!