ICT als drijfveer voor groeipotentie Suriname

De ICT Associatie Suriname en Schurman Advocaten hebben woensdag een informatiebijeenkomst georganiseerd met als thema ‘ICT als enabler voor efficiëntie en groei’. Dit vond plaats in Jacana Amazon Wellness Resort. Diverse actoren uit het bedrijfsleven en de overheid waren aanwezig tijdens deze informatiebijeenkomst.
Humphrey Schurman, advocaat, die ook één van de sprekers was, gaf te kennen dat de informatie- en communicatietechnologie (ICT) één van de drijfveren is om de meeste groeipotentie in het land te realiseren. Volgens Schurman lag het in de bedoeling om middels deze bijeenkomst een mindset te ontwikkelen over de groeipotentie van Suriname door middel van ICT. Echter is dit niet weg te denken zonder de participatie van onder andere de overheid. Het is de overheid die de faciliterende rol moet vervullen. Zo moeten zij een behoorlijk ecosysteem neerzetten, stelt Schurman. “Hiermee kan het bedrijfsleven geld verdienen voor het land.” Ook het aspect van werkgelegenheid kan op deze wijze invulling krijgen. Een degelijke ICT-industrie is dus wenselijk om dit te realiseren. En uiteraard is wetgeving enorm belangrijk hiervoor. “ICT is een leidende factor wil men ontwikkeling in het land tot stand brengen.”
Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), benadrukte tijdens zijn toespraak ook het belang van ICT voor de samenleving. “De ICT sector alleen is niet in staat om in een milieu dat niet ondersteunend is, geen prioriteit geniet en geen middelen vrijmaakt, te overleven. Het klimaat om te ondernemen voor onze ICT-bedrijven is niet wat het wezen moet.” Ramautarsing wil dat de ICT-sector getransformeerd moet worden naar een multi-billion dollar industrie. Het definiëren hiervan is heel belangrijk, stelt Ramautarsing. Zo wordt onder andere de USD als uitgangspunt beschouwd. Ramautarsing gaf een weergave van de ICT-industrie op internationaal niveau. “Korea is een land dat internationaal het meest aan ICT geniet, terwijl Mexico qua ICT het minst bijdraagt aan de Bruto Binnenlands Product (BBP).” Volgens Ramautarsing loopt de economie in Suriname op één been, doordat het enorm afhankelijk is van de hulpbronnen die dreigen op te raken. Men moet ook aandacht besteden aan de duurzame ontwikkeling van de sectoren: landbouw, veeteelt, visserij, bosexploitatie, hydro-energie en ICT. “Het beloofde faciliterend beleid vanuit de Staat blijft uit.” Dit verzwakt apparaat zal zich niet uit zichzelf herstellen. Daarom moet het nieuwe directoraat Communicatie technocratisch bemenst en uitgerust zijn met internationale standaarden.
ICT Associatie Suriname, onder leiding van Robert Hahn, is er heilig van overtuigd dat de economie omhoog gestuwd kan worden met medewerking van alle sectoren en stakeholders. “In samenwerking met TAS hebben wij een pilot project uitgevoerd over het in kaart brengen van de ICT-sector in Suriname.” Het doorlopen van gestructureerde groei is geen makkelijke opgave, maar door de inzet van alle stakeholder/sectoren, adequate wetgeving, onderzoek en planning kan dit verwezenlijkt worden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!