Nog discussies over vrijstelling van invoerrechten op kippenworst

HI-minister Ferdinand Welzijn
HI-minister Ferdinand Welzijn
De huidige lijst van 15 basisgoederen blijft voorlopig gehandhaafd. Minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie stelt dat het voornemen er is om het programma normaal voort te zetten en zeker ook te verfijnen. Die verfijning houdt in dat alleen die basisgoederen worden kwijtgescholden van invoerrechten, die niet lokaal worden geproduceerd. Initieel was de lijst nog langer, maar het is uiteindelijk na overweging van het laatste, teruggebracht naar 15, zoals onlangs bekendgemaakt. Op de voorgestelde lijst staan aardappelen, babyvoeding in blik, badzeep in blok, bruine bonen, erwten (groene en gele), kindervoeding van granen, kippenworstjes, knoflook, lucifers, maandverband en tampons, sardien (tomaten en olie), spijsolie, uien, wegwerpluier (baby’s en volwassenen) en zout.
“Wij moeten de lagere inkomensgroepen tegemoet komen, maar ook de lokale productie stimuleren. De belasting vrijstelling van goederen die al lokaal worden geproduceerd, zal ook verscherpt worden. Dat is de focus”, stelt Welzijn. In de wandelgangen van het ministerie wordt ook veel gesproken over het schrappen van aardappelen van de lijst. Dit is al eerder flink bediscussieerd en blijkt nog steeds een topic te zijn. Dit, zeker ook vanwege het door de LVV-minister onlangs geïnitieerde aardappelenproject.
Welzijn ging er niet concreet op in, maar geeft duidelijk aan dat de huidige lijst 6 maanden wordt gehanteerd. Er zal worden gekeken naar wat de stand van de lokale productie is, om vervolgens de lijst aan te passen. “Ik kan ook nog meegeven dat er een discussie is over kippenworst. Dit hoeft voor mij niet op de lijst, maar bepaalde mensen menen dat dit ook een eerste hulp is. Ik denk aan het ondersteunen van lokale bedrijven, die investeringen willen plegen om kippenworst van vergelijkbare kwaliteit te produceren. Wij kunnen bijvoorbeeld de grondstoffen vrijstellen van belasting”, stelt Welzijn.
De maximale consumentenprijzen van deze goederen die met vrijstelling van invoerrechten e.a. importheffingen worden geïmporteerd, zullen periodiek door het ministerie worden gepubliceerd. Winkeliers die deze basisgoederen verhandelen, zullen zich moeten houden aan de door Handel en Industrie gepubliceerde maximale consumentenprijs conform de Wet Prijszetting en Prijsbewaking.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!