Huidige team NJP treedt af als nieuwe jeugdparlement in functie is

Gisteren hebben leerlingen/studenten van diverse scholen hun stem uitgebracht op de kandidaat van wie zij vinden dat die hen het best kan vertegenwoordigen binnen het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Na de stemming zal de officiële uitslag, gezien de telling eerst zal plaatsvinden en de processen-verbaal opgemaakt moeten worden, pas na anderhalve week officieel bekendgemaakt worden.
Pas na installatie in functie
Het huidig team van het jeugdparlement treedt echter pas af wanneer het nieuw jeugdparlement in functie is. Volgens ondervoorzitter van het NJP Conrad Acton treedt het nieuw jeugdparlement pas in functie na de installatie van de nieuwe leden. Na het proces van de telling worden de mensen met de meeste stemmen bekendgemaakt. Daarna volgt een korte periode van voorbereiding van de outgoing als van de incoming leden. Dat kan zo om en bij een maand tot anderhalf maand duren. “Wij werden bij de vorige verkiezing in december gekozen maar pas in februari van het jaar daarop, dus ruim drie maanden later, zijn wij geïnstalleerd” zegt de jeugdparlementariër. De jongeren komen daarna in het jeugdparlement waarbij een openbare vergadering wordt gehouden. Er wordt een kleine afscheidsceremonie gehouden.
“Vanaf dat moment is de taak van het ‘oude’ jeugdparlement volbracht en treedt het ‘nieuwe’ in werking. De oudste leden zullen op dat moment de leiding vormen die binnen een tijdsspanne van 6 weken een datum moeten bepalen wanneer de vergadering plaats zal vinden. Daarna komt een verkiezingsvergadering om de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter te kiezen. Het werk van het nieuwe jeugdparlement begint in principe zodra de voorzitter is gekozen. Tot slot krijgen we de hameroverdracht van de oude voorzitter en dan begint officieel de nieuwe voorzitter met zijn taak”, aldus Acton.

error: Kopiëren mag niet!