Jongeren stemmen vandaag

Organisatiecommissie klaar voor    verkiezingen van NJP vandaag 2
Organisatiecommissie klaar voor    verkiezingen van NJP vandaag 1Alle zaken rond de verkiezingen van de leden van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) zijn rond, zegt Aniel Ghisaidoobe, voorzitter van het organisatiecommissie. Het stembureaupersoneel is getraind, alle attributen zoals laptops zijn er om te kunnen stemmen, stembiljetten zijn geprint, de stemkits zijn gevuld met alle stemattributen en zijn op locatie gebracht, te weten de verschillende commissariaten. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het opzetten van alle stembureaus. De distributie heeft vanaf zondag plaatsgevonden, alsook van de districten. De toezichthouders van de kiescommissie zijn ook aanwezig. Alles was gisteren al op schema. Men mag vanaf 7.00 uur ‘s morgens naar de stembus en de verkiezingen zullen tot 18.00 uur namiddag plaatsvinden. Bij de verkiezingen van het jeugdparlement beschikt men niet over een stemkaart, echter kan men zich gewoon met een legitimatiebewijs legitimeren. “Ben je tussen 12 en 25 jaar en je naam komt op de stemlijst voor, dan mag je je stem uitbrengen. Je mag naar elk willekeurig stembureau in je district. Er is rekening gehouden met de jongeren die op school moeten zijn. Die hebben nog na 5 uren nog de kans om hun stem uit te brengen”, zegt Ghisaidoobe.
Uitslag pas over anderhalve week
Bij de verkiezing van het NJP wordt er geen kiesdeler gebruikt. De kandidaten met de meeste stemmen worden gekozen tot de leden van het NJP. Alle stembureaus moeten hun proces-verbaal maken en aangeven wie de maximale stemmen hebben behaald. Die informatie wordt getransporteerd naar het kiesbureau aan de Fred Derbystraat. Op basis van de processen-verbaal wordt de telling gedaan en de uitslag zal pas na anderhalve week bekendgemaakt worden.
NJP inspraakorgaan of politiek platform?
De organisatiecommissie was niet alleen belast met het verstrekken van stemmateriaal, maar tevens ook de jongeren voor te bereiden en te begeleiden naar deze periode toe. In dat kader geeft de commissievoorzitter aan helemaal tevreden te zijn met de jongeren ten aanzien van hun inzet. Enkelen hebben echt gewezen over sociale skills te bezitten. “Als commissie beoog je hun gedrag te beïnvloeden en een groot deel heeft daar goed gebruik van gemaakt. Echter zijn er ouderen die de jongeren op een andere manier proberen te beïnvloeden.” Het is geen geheim dat enkele jongeren voorgedragen worden door politieke partijen en kerkgemeenten. Het was juist de bedoeling dat jongeren op hun eigen manier invulling zouden geven aan de taken binnen het NJP. “Je wil de inzichten van de jongeren hebben. Het is jammer, want er zal namelijk afgegeven worden op dit instituut dat het een politiek orgaan is geworden, maar dezelfde mensen die dat zeggen, steunen en proberen namelijk deze jongeren te beïnvloeden. Op zich is het goed als jongeren deelgenoot zijn van een organisatie die hen probeert te begeleiden, welke politieke partij of kerkelijk organisatie dat ook mag zijn, maar een politieke stempel op deze jongeren drukken is niet goed. Bij het jeugdparlement gaat en mag het niet gaan om partijpolitiek. Ik keur dit helemaal af. De ouderen moeten goed onderzoeken wat een inspraakorgaan is en dat het niet te vergelijken is met De Nationale Assemblee”, aldus Ghisaidoobe .

error: Kopiëren mag niet!