Michel Soebhan over 8 Decemberstrafproces: ‘Moordenaars moeten gestraft worden’

Hadji Michel Soebhan
Hadji Michel Soebhan
“Moordenaars moeten volgens de wet gestraft worden. Maar moord moet eerst bewezen worden. Het bewijs moet worden geleverd”, zegt Hadji Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), aan Dagblad Suriname. De SMA als een van de grootste moslimorganisaties in Suriname is voorstander van het voortzetten van het 8 Decemberstrafproces. De auditeur-militair zal donderdag zijn strafeis zoen in de strafzaken tegen hoofdverdachte Desi Bouterse, Arthy Gorre, Etienne Boerenveen en Jimmy Stolk. Volgens Soebhan is het overduidelijk dat 15 mensen op gruwelijke wijze op 8 december 1982 zijn omgebracht. Echter, wie de daders zijn en hoe deze mensen precies zijn omgebracht, heeft niemand kunnen bewijzen. Hij vindt dat Surinamers de gewoonte hebben om mensen aan te wijzen als daders, terwijl zij het bewijs niet kunnen leveren. Een voorbeeld hiervan is de kwestie waar een ieder in de samenleving vindt dat de regering geld van het volk heeft gestolen. Dat is een verhaal dat hij elke dag moet aanhoren. “Wanneer ik de mensen vraag of zij dat kunnen bewijzen, hebben zij dan geen gepast antwoord. Surinamers hebben vaak de gewoonte om gelijk bij het horen van verhalen deze van de daken te verkondigen”, aldus Soebhan.
SMA bidt dagelijks voor alle onschuldige mensen
Op woensdagavond 8 februari zijn alle gelovigen uitgenodigd voor een bijzondere gebedsdienst in de Kathedrale Basiliek. Tijdens deze dienst zal er voor een eerlijk rechtsproces, voor de rechters, het Openbaar Ministerie, voor de slachtoffers van 8 december, de nabestaanden en ook voor de verdachten gebeden worden. Soebhan zegt dat zijn organisatie respect heeft voor het besluit van het RK Bisdom, maar zelf geen behoefte heeft om een soortgelijk gebedsdienst te houden. “Wij bidden dagelijks tot vijf keren toe voor alle gevallen waar onschuldige mensen zijn beroofd, verkracht en vermoord. Mensen die zonder begeleiding na deze gevallen het leven moeten doorbrengen. Wij bidden dagelijks dat Allah (de almachtige) de gerechtigheid laat geschieden en dat schuldige mensen hun straf krijgen volgens de Surinaamse wetgeving. Allah heeft wetten voor een ieder laten maken op aarde en recht moet geschieden op basis van de wet van het land waar men woont. Wat na de dag des oordeels zal gebeuren, zal de almachtige zelf beslissen”, aldus Soebhan.
Recht en wet gelden voor een ieder
Volgens Soebhan kan het Islam ook vertaald worden als rechtvaardigheid. De Islam maakt volgens de SMA-voorzitter daarom ook geen onderscheid in persoon, omdat recht en wet voor een ieder moet gelden. Zo ook van de hoofdverdachte die president is. Hij verwijst hiermee naar een verhaal waar de heilige profeet Mohammed een familielid meerdere malen betrapt had op diefstal en volgens de de Islamitische wet opdracht heeft moeten geven om de hand van deze vrouw af te hakken. “Toen zijn de moslims bij de heilige profeet gegaan en hem aangegeven dat dit voor een smet op de familie zou zorgen. De profeet zei: ‘Al was het mijn eigen dochter die gestolen had, zij zou haar vingers ook verloren hebben’. Wij maken geen onderscheid tussen een president, minister of koning. Recht voor een, recht voor allen”, aldus de SMA-voorzitter. Hij vindt het jammer dat mensen ook vandaag de dag flink roven, moorden en stelen en zich beroepen op hongersnood. De Islam keurt deze handelingen in alle vormen af. “In Suriname zie ik mensen roven, moorden en stelen en de president de schuld geven voor het feit dat zij geen eten thuis hebben. De Islam zegt: ‘Al ga je dood van de honger, je mag niet aan andermans goed gaan’”, aldus Soebhan.
FR

error: Kopiëren mag niet!