Saoenah markt zal veranderingen ondergaan

Saoenah markt is de enige particuliere markt in Suriname, ontstaan in 1996 toen de venters aan de Tourtonnelaan door de overheid werden geweerd vanwege de overlast die zij daar veroorzaakten. Toen werd dhr. Amin Abas benaderd door een aantal verjaagde venters voor het beschikbaar stellen van een terrein van NV Lincoln, waar zij ongemoeid hun groenten en andere koopwaar konden verkopen. Begonnen met 4 kampen met elk 48 standplaatsen, is de markt door de jaren heen uitgebreid tot inmiddels 82 standplaatsen per 1 januari 2017.
Ronny Abas geeft enkele punten aan voor ontwikkeling.
-1) Er zijn plannen voor een nieuwe markthal. Daarvoor worden momenteel nog de nodige voorbereidingen getroffen.
-2)Vanaf vorig jaar juli zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd om het terrein op te knappen en diverse activiteiten georganiseerd om de bedrijvigheid te optimaliseren. Het terrein en de tuin zijn gefatsoeneerd, een nette omheining en poort aangebracht, amandelbomen gesnoeid, houten vuilnisbakken, banken en picknicktafels geplaatst. Verder is gewerkt aan een goede waterafvoer: op de gangpaden zijn afvoerputten geplaatst, de daken van de kampen zijn iets opgehoogd en er is gewerkt aan een adequate stroomvoorziening. Er zijn kampen gebouwd voor een aantal marktverkopers die nog niet waren geaccommodeerd en er zijn ook wel grotere stands gemaakt. Er blijkt grote belangstelling hiervoor te bestaan en in principe zijn alle kampen volledig bezet.
-3)Zij streven ernaar maandelijks, op de laatste zondag van de maand, een (cultureel) evenement te organiseren. Vorig jaar oktober was er een gamelanorkest, begin november was er Djaran Kepang, afgelopen december jl. was er een Kinderdag met een luchtkussen voor de kinderen en na afloop kregen zij een gratis presentje van ons. De Djaran Kepang was zo’n succes als publiekstrekker, dat wij op 29 januari jongstleden weer een Djaran Kepang hebben georganiseerd.
-4)De kampong (centrale punt van de markt) wordt regelmatig bezet door de afdelingen van NV Lincoln (confectie en maatkleding, bouwmaterialen en bouten en moeren, etc.), maar is ook beschikbaar voor externe partijen, startende ondernemers, die hun producten willen promoten, verkopen of presenteren. Op 27 november 2016 was de kampong afgehuurd door ‘MedLab’, een onderneming met een breed pakket van diensten en producten op het gebied van zorg en welzijn. Naast het presenteren en verkopen van hun producten, gaven zij belangstellenden ook de gelegenheid om gratis een gezondheidstest te ondergaan. Hiervoor bleek een enorm grote belangstelling te bestaan!
Saoenah Markt is gevestigd in Paramaribo-Noord op de hoek van de verlengde Anamoestraat en de Jozef Israëlstraat. De markt is geopend zondag van 06:00-13:00 uur met als doelgroep, burgers van Paramaribo en omstreken, alsook toeristen (veelal uit Nederland), die gezellig op de markt willen struinen en van de voornamelijk Javaanse lekkernijen willen genieten. Het is ook een gezellige plaats voor burgers die op zondag geen zin hebben om te koken, lekker willen ontbijten en daarna ook wel een pakket willen samenstellen voor de lunch of voor het avondeten; burgers die na een nachtje stappen op de zaterdag lekker willen ontbijten komen ook aan hun trekken; burgers uit de buurt, en ook van ver daar buiten die op het laatste moment nog groenten, kruiden en fruit nodig hebben voor de zondag, komen met plezier naar de Saoenah Markt.

error: Kopiëren mag niet!