Cevihas on track met operaties

De Centrale voor Vissershavens in Suriname (Cevihas) koerst momenteel in rustig vaarwater. Volgens Earl Leysner, operations manager, is de onstuimigheid die in november van het vorig jaar ontstond, een beetje overdreven overgebracht. “Toen wij de boten naar binnen brachten, hebben wij ervoor gezorgd dat binnen anderhalve week 130 vergunningen in orde waren”, stelt Leysner. De visverwerkingsbedrijven trekken de vissersboten aan. Die plegen de meldingen bij Cevihas, die het papierwerk in orde moet maken. Het moment de boten binnen zijn en er instructies vanuit LVV komen over hoe verder te handelen, is Cevihas binnen een dag in staat papierwerk te presenteren om vergunningen in orde te krijgen.
“Er zijn zaken die allang zijn aangekaart. Toen er duidelijkheid in kwam, hebben wij getoond dat alles duidelijk is en zaken in orde gemaakt. De instructies zijn door de minister gegeven en wij werken conform die instructies. Wij zijn on track”, aldus de manager. Een groep Venezolaanse vissers wilde in november 2016 voor al de schade die men had opgelopen, vergoed worden. “Het was al 3 keer voorgekomen dat de directeur van Cevihas de vissers meedeelde dat zij geen vergunningsgelden hoefden te betalen. Nadat op 20 oktober de Orly II werd opgepakt, gingen alle Venezolaanse vissersvaartuigen naar binnen, gezien zij ook zonder vergunningen op zee waren.” Echter stelde directeur Deryl Boetoe van Cevihas dat zijn organisatie niet lang terug nog nieuwe vergunningen had verstrekt en geen kennis droeg van zulke klachten.
Op een gegeven moment trad er onduidelijkheid op qua rapportage van ook deze inningen van vergunningsgelden. Ook was het onduidelijk als deze inningen compleet waren. Dat de vissers werken zonder vergunningen, bleek uit de doorlichting van de organisatie. Door deze situatie besloot Boetoe om de inningen stop te zetten. “Wij wilden eerst duidelijkheid hebben alvorens wij verder gaan met het innen en aanvragen van vergunningen”, stelde Boetoe. Het geïnde geld kende geen tracering bij de administratie. Volgens Boetoe werd er in ieder geval naar tevredenheid van partijen gewerkt richting betere tijden. Op dit onderdeel is er vooralsnog geen volledige reactie van de directie en geen duidelijkheid omtrent de geinde geldsbedragen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!